Evropa

Parlamentarni izbori u Portugalu: Konzervativci u vođstvu, zapažen rezultat desničarske partije Čega

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2024

-

21:55

Parlamentarni izbori u Portugalu: Konzervativci u vođstvu, zapažen rezultat desničarske partije Čega
Parlamentarni izbori u Portugalu: Konzervativci u vođstvu, zapažen rezultat desničarske partije Čega - Copyright AP Photo/Joao Henriques

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska partija Čega (Dosta) ostvarila je zapažen rezultat na današnjim parlamentarnim izborima u Portugalu, pokazuju prve izlazne ankete.

Verovatno će igrati ulogu kreatora u postizbornim razgovorima. Međutim, Demokratski savez (AD) je do sada odbacivao bilo kakav dogovor sa Čegom, koji bi mogao da dovede do nestabilne vlade, prenosi Rojters.

Ankete koje su objavila tri glavna televizijska kanala SIC, RTP i TVI navode da će Demokratski savez (AD) osvojiti između 27,6 i 33 odsto glasova, dok Socijalistička partija neznatno zaostaje sa 24,2 do 29,5 odsto glasova.

Tanjug/ AP Photo/Armando Franca

 

Krajnji desničari osvojili su od 16 do 21 odsto.

Biračka mesta su zatvorena u 20 časova.

Deluje kako su konzervativci u odličnoj poziciji, ali njihov lider Luis Montenegro ranije je decidno odbijao bilo kakav vid saradnje sa Čega.

U jednom momentu čak je pominjana i solucija o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva između Demokratske alijanse i Socijalista - pa je čak i to delovalo izvesnije nego da bilo ko sarađuje sa pokretom koji je na krajnjoj desnici.

Ipak, treba sačekati prve rezultate, a potom i izjavu Montenegra o tome da li i dalje stoji pri rečima koje je izrekao tokom kampanje.

Izbore je pokrenula ostavka socijalističkog premijera Antonija Košte usred istrage o korupciji pre četiri meseca.

Socijalistička partija levog centra i Socijaldemokratska partija (PSD), koja predvodi novostvorenu AD, smenjivale su se na vlasti od kraja fašističke diktature pre pet decenija.

Pitanja koja dominiraju kampanjom u najsiromašnijoj zemlji zapadne Evrope uključuju kritičnu stambenu krizu, niske plate, slabljenje zdravstvene zaštite i korupciju, koju mnogi smatraju endemskom za glavne stranke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa