Evropa

Ispovest beloruske sprinterke: Baka me je nazvala i rekla - "molim te, ne vraćaj se, nije sigurno"

Komentari

Autor: Jutarnji list

05/08/2021

-

21:24

Ispovest beloruske sprinterke: Baka me je nazvala i rekla - "molim te, ne vraćaj se, nije sigurno"
Ispovest beloruske sprinterke: Baka me je nazvala i rekla - "molim te, ne vraćaj se, nije sigurno" - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Beloruska atletičarka Kristina Cimanuska odbila je da se vrati u svoju zemlju nakon što joj je baka rekla da to nije sigurno, izjavila je u prvom razgovoru od nemilih događaja na tokijskom aerodromu.

U razgovoru za agenciju Rojters u četvrtak u Varšavi, prestolnici Poljske koja joj je osigurala humanitarnu vizu, beloruska atletičarka rekla je da njena porodica strahuje da bi u slučaju povratka u domovinu završila na psihijatriji i da joj baka poručila da se ne vraća.

"Oduvek sam bila daleko od politike, nisam potpisivala peticije ili išla na proteste, nisam rekla ništa protiv beloruske vlade. Ja sam sportista i ne razumem se u politiku. U životu se samo bavim sportom i trudim se da me politika ne odvraća od toga", kazala je Cimanuska.

Ona je dodala da je pokušala da se drži podalje od demonstracije protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, koje su se prošlog leta dogodile u Belorusiji. 

"Samo sam htela da odem na Olimpijadu i budem najbolja što mogu. Htela sam da budem u finalu i takmičim se za medalju", objasnila je Cimanuska, koja je u ponedeljak u Tokiju trebalo da se takmiči u trci na 200 metara. 

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Tvrdi da su predstavnici beloruskog tima prisilno pokušali da je pošalju kući jer je kritikovala sportske vlasti što su je uvrstili u štafetu bez njenog pristanka. Odbila je da se ukrca na let i  zatražila zaštitu japanske policije. U sredu je odletela u Poljsku.

Službena Varšava je već neko vreme kritična prema autoritarnoj vladavini Lukašenka i primila je velik broj beloruskih aktivista. Vizu će dobiti i suprug 24-godišnje atletičarke. 

"Baka me je nazvala kad su me već vozili na aerodrom. Imala sam 10 sekundi. Nazvala me je i rekla mi 'molim te, ne vraćaj se u Belorusiju, nije sigurno'. To je bilo to, prekinula je vezu. Želim da se vratim u Belorusiju. Volim svoju zemlju. Nisam je izdala i nadam se da ću vratiti", izjavila je.

"Ne bojim se"

Podsećajući na sportska dezerterstva tokom Hladnog rata, ovaj slučaj mogao bi dodatno izolovati vladu beloruskog predsednika koja se nalazi pod sankcijama Zapada nakon što se on prošle godine obrušio na svoje protivnike.

Lukašenko (66), na vlasti od 1994, suočio se prošle godine s neviđenim protestima nakon spornog reizbora koji su opozicija i Zapad ocenili nameštenim, zbog čega su izbili velike demonstracije. Lukašenko, kojeg podržava Moskva, ne želi otići s vlasti.
 
Atletičarka je nakon događaja na aerodromu provela dve noći u poljskoj ambasadi u Japanu, a potom je otputovala u Beč, pa Varšavu. U četvrtak je u poljskoj prestolnici održala i konferenciju za novinare.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Beloruski Olimpijski odbor tvrdi da su treneri povukli Cimanusku s Igara na savet lekara o njenom emocionalnom i psihološkom stanju.

Cimanovska je kazala kako je treneru u nedelju rekla da je spremna za trku na 200 metara, nakon čega je on otišao da obavi poziv.

"Za nekoliko sati je glavni trener došao do mene s predstavnikom atletskog tima. Rekli su mi da je doneta odluka da me se pošalje kući, kako oni nisu ti koji su je doneli, nego je samo sprovode", dodala je.

Odluka s vrha

Potom su joj rekli da "ima 40 minuta" i "da mora spakovati svoje stvari i otići na aerodrom". Ta odluka je došla "visoko odozgo", rekla je 24-godišnjakinja.

Treneri su ostali zatečeni njenim činom na tokijskom aerodromu, otkrila je atletičarka.

"Nisu očekivali da na aerodromu mogu otići u policiju. Oni misle da smo suviše uplašeni da napravimo nešto, da se bojimo da govorimo istinu celom svetu. Ja se, ipak, ne bojim. Nisam jedna od onih koji se plaše. Uvek stojim za istinu. Poštujem sebe i svoj rad. Želim i da se drugi poštuju, da prestanu da se boje i počnu otvoreno da govore o onome što ih brine".

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Cimanuska je pre odlaska u japansku prestolnicu bila među retkim beloruskim olimpijcima koji su javno izrazili podršku Lukašenkovim protivnicima.

"Ovo je jako turbulentan period mog života. Nadam se da će uskoro to biti gotovo i da ću moći nastaviti svoju karijeru. Želim i pomoći ljudima poput sebe. Ako su pod ikakvim pritiskom, spremna sam da im pomognem", rekla je.

Sport igra važnu ulogu u beloruskom društvu, a Lukašenko je vodio Olimpijski komitet do prošle godine kad ga je na toj funkciji zamenio njegov sin.

Medijska histerija u Belorusiji

Cimanuska je svoju tokijsku agoniju opisala i za agenciju APs kojoj je takođe navela da je pre incidenta na aerodromu kratko telefonski komunicirala sa svojom bakom, koja joj je prenela da je u Belorusiji došlo do masovne medijske histerije protiv nje - čak su se pojavili izveštaji u kojima su je prozvali i psihički bolesnom. Baka joj je zbog svega navedenoga savetovala da se ne vraća kući.

Atletičarka je tad na aerodromu zatražila pomoć od japanske policije - pokazala im je prevedenu molbu za pomoć na svom telefonu pokušavajući da izbegne ulazak u avion za Belorusiju.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Evropske zemlje odmah su joj ponudile pomoć, a sprinterka je na kraju završila u poljskoj amabasadi, gde je dobila humanitarnu vizu. Kriscina se u četvrtak na konferenciji za medije u Varšavi zahvalila ljudima koji su je podržali tokom sukoba koji je zapravo započeo nakon što se ona požalila na činjenicu da je trebalo da učestvuje u utrci u kojoj se nikad pre nije takmičila.

"Udružio se celi svet i učinio me mnogo jačom... Želim poručiti svim Belorusima da se ne boje - neka govore, čak i ako su pod pritiskom", poručila je.

Olimpijski san

Kako kaže, san joj je bio da se takmiči na Olimpijskim igrama.

"Zaista sam težila tome i nadam se da ću to moći nastaviti... Verujem da Igre u Tokiju neće biti moje poslednje Olimpijske igre... Želim da se vratim kući jednoga dana, kad bude sigurno", rekla je atletičarka i dodala kako još nije razmišljala o traženju političkog azila, ali u petak namerava da razgovara s poljskim visokim službenicima o svojim sledećim koracima.

Cimanuskaja je na konferenciji izrazila i zabrinutost za sigurnost svoje porodice koja i dalje živi u Belorusiji. Njen suprug Arsenij Zdanevič pobegao je iz domovine ove nedelje, nedugo nakon što je sportiskinja rekla kako se ona neće vratiti kući iz Tokija. Poljska je i njemu odobrila vizu.

Lukašenkov režim se mesecima suočava s masovnim protestima zbog njegove sumnjive pobede na izborima. Uhapšeno je oko 35.000 ljudi, a hiljade demonstranata je pretučeno. 

Komentari (0)

Evropa