Evropa

Duda uoči posete Bajdenu: Poljsko-američka saradnja se razvija, ulazak u NATO najveće dostignuće

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

23:55

Duda uoči posete Bajdenu: Poljsko-američka saradnja se razvija, ulazak u NATO najveće dostignuće
Andžej Duda - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poljske Andžej Duda ocenio je danas, uoči 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO, da je snažna podrška SAD bila  ključna za pridruživanje Alijansi, kao i da se poljsko-američka strateška saradnja razvija bez obzira na to ko je na vlasti u obe zemlje.

"Snažna podrška SAD bila je presudna za naš ulazak u NATO, bez obzira na političke boje. Počeli smo razgovore sa republikanskom administracijom predsednika Džordža Buša starijeg, a ceo proces pristupanja Alijansi odvijao se tokom demokratske administracije predsednika Bila Klintona. Tako je i danas", naveo je Duda u obraćanju na nacionalnoj televiziji, prenosi agencija PAP.

On je naglasio da se "poljsko-američka strateška saradnja razvija bez obzira ko je na vlasti u Poljskoj ili SAD".

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

„Zbog toga sam uoči 25. godišnjice našeg pristupanja Severnoatlantskoj alijansi i posete Beloj kući sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razgovarali o ključnim pitanjima u vezi sa našom bezbednošću sa predstavnicima svih političkih snaga u Poljskoj. Želeo sam da Poljska pošalje jasan signal da smo jednoglasni po ovom pitanju", istakao je Duda.

Prema njegovim rečima, ulazak Poljske u NATO jedno je od najvećih dostignuća u novijoj istoriji.

"Zahvaljujući tome, naša domovina je danas bezbedna, a članstvo Poljske u NATO simbol je našeg nacionalnog jedinstva. Pre 25 godina ostvario se san generacija Poljaka. 12. marta 1999. godine u Independensu u Mizurijui, Poljska, Češka i Mađarska, zvanično su primljene u Severnoatlantski savez", napomenuo je predsednik.

On je podsetio da su se, proširenjem NATO-a na istok, ove zemlje koje su 10 godina ranije bile u sovjetskoj sferi uticaja, u potpunosti pridružile slobodnom zapadu.

"Ovo je bio pravi kraj Hladnog rata. Konačni pad gvozdene zavese", istakao je Duda i ocenio da je  "to bila izuzetno hrabra, istorijska odluka", koja, kako je naveo, nije odmah naišla na univerzalnu podršku i razumevanje celog Zapada.

On je istakao da je „ideja prisustva Poljske u Severnoatlantskoj alijansi od samog početka bila isključena iz političkih sporova u zemlji, uživajući univerzalnu podršku desnice, centra i levice.

Bajden: Nema potrebe za dodatnim američkim trupama na poljskoj granici

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da nema potrebe za dodatnim slanjem američkih trupa na poljsku granicu.

Kako prenosi Rojters, on je to izjavio uoči posete predsednika Poljske Andžeja Dude i premijera Donalda Tuska Vašingtonu.

Ranije je najavljeno da će se Duda sastati sa Bajdenom povodom 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO, kako bi potvrdio posvećenost Alijansi i kontinuiranu podršku Ukrajini.

Duda je rekao da će predložiti Bajdenu da članice NATO-a izdvajaju tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

Lideri će takođe razgovarati o jačanju odbrane Poljske na istoku od Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa