Evropa

Endru Tejt i njegov brat Tristan ponovo uhapšeni u Rumuniji, po evropskom nalogu koji je izdala Britanija

Komentari

Autor: BBC

12/03/2024

-

09:45

Endru Tejt i njegov brat Tristan ponovo uhapšeni u Rumuniji, po evropskom nalogu koji je izdala Britanija
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Endru Tejt i njegov brat Tristan uhapšeni su u Rumuniji pošto je Velika Britanija izdala evropske naloge za hapšenje, rekao je njegov predstavnik.

Optužbe, uključujući seksualno nasilje, pokrivaju period od 2012. do 2015. godine, rekao je njegov tim, prenosi BBC.

Braća Tejt "kategorički odbacuju sve optužbe", navodi se u saopštenju.

Rumunska policija saopštila je da su britanske vlasti u ponedeljak izdale evropske naloge za hapšenje dvojice muškaraca zbog seksualnih delikata.

Navodna krivična dela su takođe uključivala iskorišćavanje ljudi u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju rumunske policije.

Pritvor od 24 sata

Dvojica muškaraca privedena su tužiocu pri Apelacionom sudu u Bukureštu, koji im je odredio zadržavanje od 24 sata, saopštila je policija.

Predstavnik influencera na društvenim mrežama rekao je da će sud doneti odluku u utorak da li će odobriti izručenje.

Oni su nalog za hapšenje opisali kao "zbunjujuće oživljavanje decenijskih optužbi" ostavljajući braću "zaprepašćene i duboko uznemirene".

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

"Oni kategorički odbacuju sve optužbe i izražavaju duboko razočaranje što se tako ozbiljne optužbe oživljavaju bez suštinskih novih dokaza", navodi se u saopštenju.

"Oni su u potpunosti posvećeni osporavanju ovih optužbi sa nepokolebljivom odlučnošću".

Optužbe za silovanje i trgovinu ljudima

Braća se suočavaju sa optužbama za silovanje i trgovinu ljudima u Rumuniji, gde žive, a prethodno su bili u zatvoru, a kasnije u kućnom pritvoru od kada su pritvoreni u decembru 2022.

Da podsetimo, Tejtu je uvažena žalba u avgustu 2023. da bude pušten iz kućnog pritvora dok čeka suđenje Braća Tejt su prvi put uhapšena u svojoj kući u Bukureštu 2022. godine. Oni su 31. marta naredne godine prebačeni iz zatvora u kućni pritvor po odluci rumunskog sudije.

U optužnici se navodi da su četvorica optuženih 2021. godine formirali organizovanu kriminalnu grupu za trgovinu ljudima u Rumuniji, ali i u drugim zemljama, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

U njemu se navode imena sedam žrtava za koje se navodi da su ih braća Tejt regrutovala lažnim obećanjima o ljubavi i braku.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa