Evropa

Danska povećava budžet za odbranu za 5,9 miliona evra u narednih pet godina

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

11:44

Danska povećava budžet za odbranu za 5,9 miliona evra u narednih pet godina
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Danska vlada saopštila je danas da će povećati izdvajanje za odbranu za 5,9 miliona dolara (40,5 milijardi danskih kruna) u narednih pet godina.

"Ne naoružavamo Dansku jer želimo rat, destrukciju ili patnju, naoružavamo se sada da bismo izbegli rat i svet u kojem se izaziva međunarodni poredak", izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen, prenosi Rojters.

Taj novac je dodatak na 22,7 miliona dolara za koje se Danska obavezala 2023. godine da će izdvojiti u narednih 10 godina.

Dao jedna od zemlja osnivača NATO saveza, Danska je značajno umanjila svoja izdvajanja za odbranu ranih devedesetih godina nakon kraja Hladnog rata.

Povećava se i broj mladih regruta za vojni rok, među njima i žene

Danska želi da poveća broj mladih koji služe vojni rok proširenjem regrutacije na žene i produženjem služenja sa četiri na 11 meseci za oba pola, rekla je danas premijerka Danske Mete Frederiksen.

Danska trenutno ima 9.000 profesionalnih vojnika i 4.700 regruta na služenju vojnog roka, što želi da poveća na 5.000, prenosi Asosijeted pres.

Svi fizički sposobni muškarci sa 18 i više godina pozivaju se na služenje vojnog roka koji traje četiri meseca, ali mnogi zapravo ne služe jer već postoji veliki broj volontera. Žene u Danskoj su 2023. godine činile 25,1 odsto svih regruta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa