Evropa

Poljska opoziva više od 50 ambasadora koje je imenovala prethodna vlada

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

11:22

Poljska opoziva više od 50 ambasadora koje je imenovala prethodna vlada
Poljska opoziva više od 50 ambasadora koje je imenovala prethodna vlada - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada je odlučila da opozove više od 50 ambasadora koje je imenovala prethodna vlada stranke Pravo i pravda, a rekonstrukciju spoljne politike ove zemlje podržao je i premijer Donald Tusk, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Vlada veruje da će neophodna promena poljskih ambasadora pomoći da se na bolji i profesionalniji način reše teški izazovi sa kojima se poljska spoljna politika danas suočava", navodi se u saopštenju ministarstva.

Tusk je u utorak najavio da će zajedno s ministrom spoljnih poslova, Radoslavom Sikorskim, zatražiti od predsednika Poljske, Andžeja Dude, da sprovede izmene u većini ambasada, navodi Politiko.

"U svakom slučaju, imaćemo veoma velike promene u ambasadama", rekao je Tusk.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

On je istakao da to "nije odmazda“, već da je važno "izgraditi tim odan poljskoj državi".

Nova proevropska vlada Tuska obećala je da će obnoviti demokratske standarde u zemlji i poboljšati odnose sa Briselom, dok sa bitnih položaja uklanja ljude povezane sa bivšom vladom i, kako tvrdi Politiko, oslobađa državne medije od političke kontrole.

Duda, koji je i dalje odan stranci Pravo i pravda, bio je kritičan prema nekim promenama, a njegov politički konflikt s Tuskom najviše se odražava u postupku nove vlade prema dva bivša funkcionera te stranke, Mariušu Kaminskom i Macieju Vasiku, koji su u zatvoru zbog zloupotrebe položaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa