Evropa

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat za poslanika niti kandidat za premijera

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

14:40

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat za poslanika niti kandidat za premijera
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Hrvatske upozorio je danas da aktuelni predsednik Zoran Milanović kao nestranačka osoba ne sme da bude kandidat za poslanika, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji. To je danas na konferenciji za novinare saopštio predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Šeparović je rekao da u suprotnom, ako Milanović želi da se kandiduje mora podneti ostavku na funkciju šefa hrvatske države, nakon čega dužnost predsednika preuzima predsednik sabora, a izbori za predsednika moraju biti održani u roku od 60 dana. Šeparović je pozvao Milanovića i SDP da postupaju u skladu sa Ustavom zemlje.

Ustavni sud, kazao je, očekuje ozbiljnost od Milanovića i ostalih učesnika u izbornom procesu. Predsednik Ustavnog suda je saopštio da je ova odluka doneta većinom glasova. Upozorio je da je predsednik Milanović od petka, kada je najavio učešće na parlamentarnim izborima, pa sve do sinoć, kršio Ustav.

Podsetio je da Ustav propisuje da Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu dužnost dok ne podnese ostavku. Predsednik je, kazao je, nestranačka osoba i ne sme učestvovati u stranačkim aktivnostima. Ne sme biti na listi niti kandidat.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

"Dok Predsednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor poslanika ili istican kao kandidat za dužnost predsednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji", naveo je Šeparović.

"Neće biti krize ako se budu pridržavali"

Svaka druga aktivnost u vezi sa aktivnostima Predsednika Republike nespojiva je sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima. U ovom trenutku Hrvatska nije ni u kakvoj institucionalnoj krizi, rekao je Šeparović.

"Ako se svi budu ponašali u skladu sa upozorenjem Ustavnog suda i zakona neće biti krize", rekao je Šeparović na konferenciji za novinare. Ustavni sud takođe podseća da odgovornost za pravne posledice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako delovanje odnosno ponašanje Predsednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtevima suprotno je Ustavu. Ako se utvrdi da učesnici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristiće se svojim ovlašćenjima Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obaveštavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje", navodi Đeparović.

Kako je dodao, "Ustavni sud poziva Predsednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, u skladu s ovim Upozorenjem, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državna izborna komisija da u skladu sa svojim ovlašćenjima obezbedi održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajući stavivu uz ovog Upozorenja".

Ustavni sud je utvrdio da je predsednik Milanović kršio Ustav od petka do sinoć, ali Ustavni sud s tim u vezi nije razmatrao mogućnosti njegovog opoziva. Ova odluka, kazao je Šeparović, ne sprečava predsednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavna ovlašćenja, nastupa kao predsednik Republike.

Ali ono što je od petka radio više ne sme da radi, upozorio je Šeparović. Predsednik Ustavno suda pojasnio je da nakon parlamentarnih izbora, predsednik može podneti ostavku i može biti kandidat od strane neke političke opcije biti kandidat za premijera.

"Granica je ta da ne sme učestvovati u kampanji, ne može biti kandidat za poslanika i ne može nastupati kao kandidat za premijera. Stranka može reći ko će biti njen kandidat, ali on ne sme direktno učestvovati u kampanji. Ne može biti kandidat i ne sme nastupati kao kandidat za premijera u ovom izbornom procesu", naveo je Šeparović.

Zanimljivo je da prema hrvatskom Ustavu, Milanović se može kandidovati na izborima za evropski parlament.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa