Evropa

Zaposleni u katalonskim zatvorima odustali od današnjeg protesta: Lavina nezadovoljstva krenula zbog ubistva kuvarice

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

12:55

Zaposleni u katalonskim zatvorima odustali od današnjeg protesta: Lavina nezadovoljstva krenula zbog ubistva kuvarice
Zaposleni u katalonskim zatvorima odustali od današnjeg protesta: Lavina nezadovoljstva krenula zbog ubistva kuvarice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osoblje zaposleno u katalonskim zatvorima potvrdilo je da se danas neće okupljati u zatvorskim centrima ove španske pokrajine kako bi protestovali, kao i da im neće blokirati pristup.

Protesti osoblja počeli su prethodne nedelje nakon ubistva glavne kuvarice Nurije Lopez, u zatvoru Mas d'Enrik u Taragoni, od strane zatvorenika, koji je potom izvršio samoubistvo, javlja Pais.

U ponedeljak, ministarka pravde i prava Đeneralitata (katalonske vlade), Đema Ubasart, objavila da će to ministarstvo u zatvorima primeniti tri nove mere bezbednosti u roku od 48 sati.

Ona je naglasila da će svom osoblju obezbediti komunikacione i hitne uređaje, uvođenje nadzora u osnovnim službama, gde je radila ubijena kuvarica, kao i pojačanje osoblja, tako da u smeni uvek budu najmanje dva radnika.

Odeljenje za pravosuđe Đeneralitata ponovo je apelovalo na dijalog, ali su sindikati do sada imali oštar stav protiv savetnice Ubasart, koja ih je u nekoliko navrata pozvala na razgovore.

Zbog protesta koji su počeli zbog straha za bezbednost u ponedeljak je 4.000 zatvorenika bilo zatvoreno u ćelijama.

Katalonska vlada, kako piše "Pais", bila je primorana da sindikatima iznese predloge poput mehanizama za prevremeno penzionisanje, pokretanje grupe od 111 radnika posebno obučenih da intervenišu u nasilnim slučajevima i pregovore o ažuriranju ugovora o radu iz 2006. godine.

Ubasart je podsetila da, iako je parlamentu ostalo nešto više od 50 dana do izbora, još uvek ima prostora da se reši situacija zatvorskih službenika i podsetila na projekte koji su u toku, kao što je stvaranje katalonskog tela za udruženje zatvorskih radnika.

Protesti su otpočeli prošlog četvrtka nakon ubistva Nurije Lopez, a  situacija je eskalirala u petak, kada su najveći zatvori bili blokirani, a 5.000 zatvorenika prisilno zatvoreno u ćelije zbog nedostatka osoblja. 

Tom prilikom, zatvorski radnici sukobili su se sa katalonskom policijom u neuspelom pokušaju da upadnu u zgradu Ministarstva pravde, noseći transparente s natpisima "Svi smo Nurija" i "Savetnica (Ubasart) -ubica".

Radnici su protest obustavili tokom vikenda, a juče su odlučili da ih nastave, pre obećanja o uvođenju novih mera bezbednosti na radnom mestu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa