Evropa

Zabeležen porast rasizma u Francuskoj: Broj napada krajem 2023. udvostručen, najčešće žrtve afrikanci

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

19:38

Zabeležen porast rasizma u Francuskoj: Broj napada krajem 2023. udvostručen, najčešće žrtve afrikanci
Zabeležen porast rasizma u Francuskoj: Broj napada krajem 2023. udvostručen, najčešće žrtve afrikanci - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je broj slučajeva zločina iz mržnje u porastu, a samo broj slučajeva zločina "rasističke prirode" skočio je za 32 odsto od 2022. do 2023. godine, pokazuje izveštaj francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zločini "rasističke prirode" udvostručili su se u poslednjem kvartalu 2023. godine, nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelske kopnene ofanzive na Pojas Gaze, prenosi Politiko.

U izveštaju se navodi da je prošle godine počinjeno 15.000 zločina "na osnovu etničke, nacionalne, rasne ili verske pripadnosti", dok je broj takvih zločina u 2022. godini iznosio 12.600.

Oko 8.800 osoba je bilo žrtva rasističkog ponašanja, a 4.200 osoba je optuženo za zločine iz mržnje, naveli su iz francuskog Ministarstva.

Najčešće žrtve bili su stranci afričkog porekla.

U izveštaju se dodaje i da je više rasističkih zločina počinjeno u gradovima, nego u prigradskim ili ruralnim područjima.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Porast slučajeva zločina iz mržnje dolazi usred naleta popularnosti francuske krajnje desnice koja je antiimigraciono nastrojena, navodi Politiko.

Nacionalni savez, najpopularnija desničarska stranka u Francuskoj, sve je bliži pobedi na predstojećim izborima za Evropski parlament, a predsednik stranke Žordan Bardela postao je drugi najpopularniji političar u zemlji, dok je iza njega samo bivši francuski premijer Eduar Filip.

"Sasvim je jasno da su ovi izbori 9. juna referendum protiv toga da Francuska bude potopljena migrantima", rekao je Bardela na prvom predizbornom skupu stranke, prenosi evropski portal.

Zabeležen porast antisemitskih incidenata u Francuskoj i Belgiji

Broj antisemitskih dela registrovanih u Francuskoj i Belgiji naglo je porastao od početka rata u Gazi.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Službe za zaštitu jevrejske zajednice 2023. godine prijavljeno je 1.676 antisemitskih dela, u poređenju sa 436 prethodne godine.

Prema Savetu jevrejskih institucija u Francuskoj, glavnoj jevrejskoj interesnoj grupi u zemlji, broj antisemitskih dela u tri meseca koja su usledila nakon napada Hamasa 7. oktobra jednak je broju u prethodne tri godine zajedno.

U susednoj Belgiji, nezavisno javno telo koje se bori protiv diskriminacije saopštilo je da je primilo 91 izveštaj o incidentima povezanim sa sukobom Izraela i Hamasa između 7. oktobra i 7. decembra prošle godine, u poređenju sa 57 izveštaja za celu 2022. godinu, prenosi Asošiejted pres.

Većina izveštaja se odnosila na antisemitske primedbe ili dela, uključujući slučajeve poricanja holokausta i druge poruke mržnje, saopštila je Unia, nezavisna javna institucija koja se bori protiv diskriminacije i promoviše jednakost.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

U izveštaju se navode slučajevi premlaćivanja, antisemitskih grafita i skrnavljenja na desetine grobova u jevrejskom delu groblja u blizini grada Šarlroa, navodi Unia, koja takođe sarađuje sa kancelarijom javnog tužioca i belgijskom policijom u devet slučajeva napada i štete, navodi se u saopštenju.

"Zbog toga možemo govoriti o jasnom porastu prijava antisemitizma od 7. oktobra 2023. godine“, navodi se u saopštenju. 

Mnoge evropske zemlje su zabeležile porast prijavljenih antisemitskih dela i komentara od izbijanja rata. 

U Belgiji živi oko 29.000 Jevreja, prema podacima Svetskog jevrejskog kongresa. U Francuskoj, koja ima najveće jevrejske i muslimanske zajednice u Evropi, Savet jevrejskih institucija u Francuskoj saopštio je da je 57,8 odsto antisemitskih akata u 2023. bilo usmereno protiv pojedinaca. Oni su uključivali fizičko nasilje ili pretnje. Grupa je takođe primetila "eksploziju u broju antisemitskih dela u školama“.

Komentari (0)

Evropa