Evropa

Usvajanje zakona o deportaciji izbeglica u Ruandu biće odloženo za mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

23:30

Usvajanje zakona o deportaciji izbeglica u Ruandu biće odloženo za mesec dana
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Usvajanje zakona britanskog premijera Rišija Sunaka o deportaciji izbeglica u Ruandu moglo bi da bude odloženo najranije do sledećeg meseca, nakon što je gornji dom parlamenta ponovo postavio zahtev da im se obezbedi veća zaštita.

Vlada želi da preseli hiljade tražilaca azila, koji svake godine stignu u Britaniju gumenim čamcima, u Ruandu, ali zbog pravnih izazova do sada još niko nije poslat u tu istočnoafričku zemlju, preneo je Rojters.

Zakon je od ključnog značaja za Sunakovo obećanje da će zaustaviti dolazak tražilaca azila i on se nada da će deportacija preokrenuti sudbinu njegove Konzervativne stranke, koja uveliko zaostaje u anketama, navela je agencija.

Članovi Doma lordova, koji se uglavnom sastoje od bivših političara i vladinih zvaničnika, glasali su danas po drugi put za izmenu zakona, odnosno uvođenje više zaštitnih mera za osiguranje prava tražilaca azila.

Poraz vlade znači da će zakon biti vraćen u Donji dom u procesu poznatom kao "parlamentarni ping-pong" u kojem dva doma pokušavaju da nađu zajednički jezik.

To znači da je malo verovatno da će predlog zakona postati zakon sve dok se parlament ne vrati sa uskršnje pauze - najranije sredinom aprila.

Komentari (0)

Evropa