Evropa

Ruska oblast u koju je stigao rat: Svakodnevni ukrajinski napadi posejali strah, u gradu vanredno

Komentari

Autor: AP

22/03/2024

-

10:00

Ruska oblast u koju je stigao rat: Svakodnevni ukrajinski napadi posejali strah, u gradu vanredno
Ruska oblast u koju je stigao rat: Svakodnevni ukrajinski napadi posejali strah, u gradu vanredno - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a ne meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog. Nakon što je jučerašnja meta bila ukrajinska prestonica Kijev, druga noć žestokih ruskih udara zapravo je odmazda za svakodnevno ukrajinsko granatiranje Belgorodske oblasti u Rusiji, čime je rat delimično prebačen i na rusko tle.

Naime, Belgorodska oblast, koja se graniči sa Ukrajinom, ovog meseca je posebno bila izložena sve većim ukrajinskim napadima a osim materijalne štete, zabeležene su i ljudske žrtve.

Belgorodska oblast, poznata po bogatim šumama i poljoprivrednom zemljištu, deli granicu od čak 540 kilometara sa Ukrajinom, odnosno njenom severoistočnom ivicom. Prostire se na preko 27.000 kvadratnih kilometara i u njoj živi milion i po stanovnika. Sadrži oko 40 odsto rude gvožđa i drugih minerala na nivou Rusije i dom je nekoliko velikih industrijskih kompanija, prenosi AP.

Grad Belgorod, inače glavni grad pokrajine sa oko 340.000 stanovnika, nalazi se na samo 40 kilometara istočno od granice, što ga čini lakom metom ukrajinske artiljerije.

Neprijatno iznenađenje za Rusiju

Ovaj region je takođe bio jedna od polaznih tačaka za invaziju Rusije 2022, a pod redovnim je ukrajinskim napadima otkako su se ruske snage povukle iz severoistočne Ukrajine na početku rata, a pod teretom kontraofanzive Kijeva.

Međutim, napad na grad Belgorod 30. decembra prošle godine označio je početak dramatične eskalacije sukoba. Baraž raketa ispaljen je na Belgorod prvi put tokom prazničnog vikenda kada su stanovnici slavili Novu godinu. Zvaničnici su tada saopštili da je poginulo 25 ljudi, uključujući petoro dece, kao i da je više od 100 ljudi bilo povređeno.

Krvoproliće, koje je došlo kao neprijatno iznenađenje za Rusiju, takođe je primoralo zvaničnike da otkažu proslave povodom Bogojavljenja 19. januara.

Od tada su nastavljeni redovni ukrajinski udari raketama i dronovima na ovaj ruski region. Osim toga, napadi se, zbog blizine oblasti prilično brzo mogu izvršiti i jednostavnim i mobilnim oružjem kao što su višecevni raketni bacači iz šuma na ukrajinskoj strani.

AP Photo/Vadim Belikov

 

I pogranična ruska sela su se suočavala sa stalnim upadima uz podršku tenkova, oklopnih pešadijskih vozila i drugog teškog naoružanja. Rusija je tvrdila da je odbila svaki napad i nanela velike gubitke.

Ruska pogranična sela u regionu sporadično su gađana tokom rata ukrajinskim artiljerijskim oružjem, raketama, minobacačkim granatama i bespilotnim letelicama koje su ispaljivane iz gustih šuma gde ih je teško otkriti.

Associated Press

Tako su česti ukrajinski napadi zadali težak udarac pokušajima predsednika Vladimira Putina da uveri Ruse da je njihov svakodnevni život uglavnom netaknut ratom.

Kakva je bila Putinova reakcija

Prekogranično granatiranje i upadi događali su se u trenutku kada je Putin učvrstio svoju vlast na još šest godina na predsedničkim izborima održanim sredinom marta.

Putin kaže da su napadi na Belgorod pokušaj da se uplaše stanovnici.

"Siguran sam da će naš narod, narod Rusije, na to odgovoriti još većom kohezijom", rekao je on prošle nedelje.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

On je obećao da ukrajinski prekogranični napadi "neće proći nekažnjeno", izražavajući poseban gnev zbog "prokijevskih Rusa" koji su se pridružili ukrajinskim trupama u upadima na rusku teritoriju, opisujući ih kao izdajnike koji će se "suočiti sa neposrednom smrću".

U Belgorodu vanredno

Nakon novogodišnjeg napada, vlasti su proširile mrežu skloništa u gradu Belgorodu i ojačale autobuska stajališta betonskim blokovima i vrećama peska. Regionalna vlada je takođe pružila pomoć onima koji žele da privremeno napuste grad i druga pogranična područja.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je ove nedelje naredio evakuaciju devet hiljada dece iz regiona i naredio zatvaranje škola do petka u samom gradu i drugim oblastima u blizini granice. Univerziteti u ovoj oblasti preći će na učenje na daljinu, a zatvoriće se klubovi i kulturne i sportske ustanove.

Tanjug AP/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

 

Postavljeni su i vojni punktovi za kontrolu uslaska u šest pograničnih sela.

Ukrajinski zvaničnici pak, retko komentarišu napade na rusku teritoriju, ali naglašavaju pravo Kijeva da upotrebi sva sredstva da se suprotstavi agresiji Moskve.

Ukrajinski minsitar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak a je svaka vojna akcija u Belgorodu "direktna posledica nelegalne i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu".

Dešavanja na ukrajinskom frontu možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Komentari (0)

Evropa