Evropa

Istraga traži pritvor za još jednog osumnjičenog za napad u Krokusu, Rojters: Ispituju se i porodice napadača

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

09:01

Istraga traži pritvor za još jednog osumnjičenog za napad u Krokusu, Rojters: Ispituju se i porodice napadača
Istraga traži pritvor za još jednog osumnjičenog za napad u Krokusu, Rojters: Ispituju se i porodice napadača - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Basmanski sud Moskve primio je zahtev istrage za određivanje pritvora još jednom, osmom optuženom u slučaju terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus siti u blizini Moskve, rečeno je  Interfaksu u pres službi suda.

"Sud je primio zahtev od istražnog organa za određivanje preventivne mere pritvora u odnosu na Kasimova Ališera Hatamoviva", saopštila je pres služba.

Basmanski sud je od nedelje odredio pritvor za sedam optuženih u slučaju terorističkog napada na Krokus, među kojima za četvoricu za koje istraga tvrdi da su direktni izvršioci napada i za tri osobe koje su izvršiocima, prema navodima istražitelja, pomagale u pripremi zločina - obezbedile im stan, auto i novac.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin izjavio je juče da su osumnjičeni priznali krivicu i dali istrazi svedočanstva o okolnostima zločina, ali i o njegovim naručiocima.

Direktor ruskog FSB-a Aleksandar Bortnikov obavestio je 23. marta  ruskog predsednika Vladimira Putina da je u vezi sa napadom privedeno 11 osoba, uključujući sve četvoricu osumnjičenih da su direktno umešani u teroristički napad.

Rojters: Ruski istražitelji u Tadžikistanu ispituju porodice osumnjičenih za napad u koncertnoj dvorani

 

Ruski istražitelji u Tadžikistanu ispituju porodice osumnjičenih za napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" kod Moskve, u kojem je poginulo 139 ljudi, rekli su Rojtersu tri tadžikistanska bezbednosna izvora. 

Izvori koji nisu bili ovlašćeni da javno govore, rekli su da su tadžikistanski bezbednosni zvaničnici doveli porodice osumnjičenih u Dušanbe iz različitih delova te centralnoazijske zemlje.

Četvorici osumnjičenih za napad u Moskvi - Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodi, Šamsidinu Fariduniju i Muhamedsobiru Faizovu ruski sud je odredio pritvor do 22. maja.

Ruski mediji preneli su ranije da su sva četvorica državljani Tadžikistana.

Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše izveštaje da su četvorica osumnjičenih za teroristički napad u Moskvi 22. marta mučeni nakon hapšenja. Na konstataciju CNN-a o da se na snimcima iz suda vide modrice, otečena lica i krvave glave i pitanje šta se desilo Peskov je odbio da odgovori. 

Sud u Moskvi podigao je optužnicu za terorizam protiv četiri osumnjičena za napad na Krokus Siti Hol u Moskvi 22. marta, u kojem je ubijeno najmanje 137 ljudi, a povređeno više od 180. 

Pritvor do 22. maja je određen Muhamedsobiru Fajzovu, Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodiju i Šamsidinu Fariduniju.

Trojica osumnjičenih su uvedena na saslušanje dok je Fajzov bio u invalidskim kolicima.

Ruski mediji su javili da su Mirzojev i Račabalizoda priznali krivicu. Njih četvorica su, kako je ranije saopštila FSB Rusije, uhapšeni 23. marta, u blizini granice Rusije sa Ukrajinom i optuženi za terorizam. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa