Evropa

Glave u modricama, jedan osumnjičeni u kolicima: Peskov odbio da komentariše tretman uhapšenih posle napada u Moskvi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

25/03/2024

-

12:56

Glave u modricama, jedan osumnjičeni u kolicima: Peskov odbio da komentariše tretman uhapšenih posle napada u Moskvi
Glave u modricama, jedan osumnjičeni u kolicima: Peskov odbio da komentariše tretman uhapšenih posle napada u Moskvi - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše izveštaje da su četvorica osumnjičenih za teroristički napad u Moskvi 22. marta mučeni nakon hapšenja.

Na konstataciju CNN-a o da se na snimcima iz suda vide modrice, otečena lica i krvave glave i pitanje šta se desilo Peskov je odbio da odgovori. 

"Ne, ovo pitanje ostavljam bez odgovora", kazao je on.

Peskov je takođe odbio da komentariše tvrdnje Islamske države da je ona izvršila napad.

"Istraga je u toku. Do sada nije izneta nijedna koherentna verzija. Raspravljalo se samo o preliminarnim podacima. Nijedna verzija još nije izneta", rekao je portparol Kremlja.

Povodom preuzimanja odgovornosti Islamske države, koje je u subotu prenela njoj bliska novinska agencija Amak, Peskov je ponovio da je istraga u toku.

"Ponavljam još jednom, treba da sačekamo informacije od naših zvaničnih organa reda koji se bave ovim pitanjem", odgovorio je Peskov

Ni predsednik Vladimir Putin ni drugi visoki ruski zvaničnici nisu pominjali tvrdnju ISIS-a, koja uključuje objavljivanje video snimka napada, koji je snimio jedan od počinilaca, piše CNN.

Medvedev: Svi koji su umešani u teroristički napad na Krokus zaslužuju smrt

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da svi počinioci i organizatori terorističkog napada u "Krokus siti holu" u predgrađu Moskve zaslužuju smrt.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

"Svi me pitaju. Šta da se radi? Uhvaćeni su. Bravo za sve koji su ih uhvatili. Treba li ih ubiti? Treba. I biće. Ali mnogo je važnije pobiti sve upletene. Svako. Ko je platio, ko je podržao, ko je pomogao. Sve ih pobijte“, napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Makron: Cinično i kontraproduktivno da Rusija optužuje Ukrajinu za napad

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da sve ukazuje da je napad u Moskvi, u kojem je poginulo 137 osoba, izvršila Islamska država i poručio Rusiji da bi bilo "cinično i kontraproduktivno" da za to krivi Ukrajinu.

Rusija je opovrgla navode SAD i drugih zemalja da je napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" izvela militantna grupa Islamske države, optužujući Vašington da time pokriva Ukrajinu.

"Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, a prema izvorima dostupnim našim (obaveštajnim) službama, kao i našim glavnim partnerima, sve ukazuje da je napad zaista podstakla jedna od grupa Islamske države," rekao je Makron danas, prenosi agencija Rojters.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

"Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno i za samu Rusiju i za njene građane da tu situaciju iskoristi da okrene protiv Ukrajine," istakao je Makron.

Sijarto: Budimpešta poziva na međunarodnu saradnju

Zvanična Budimpešta poziva na intenzivnu međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma i oštro osuđuje smrtonosni teroristički napad koji se krajem prošle nedelje dogodio u prepunoj koncertnoj dvorani "Krokus" u predgrađu Moskve, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na marginama foruma ATOMEKSPO 2024. koji se država na federalnoj teritoriji Sirijus na krajnjem jugu Rusije.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Mađarska je bila šokirana snimkom napada u dvorani 'Krokus'. Oštro osuđujemo nasilni terorizam i moramo mu se suprotstaviti na globalnom nivou. Očigledno je da je to globalni izazov i potrebna nam je međunarodna saradnja za tu borbu. Sve naše misli i molitve su upućene porodicama koje su izgubile svoje najmilije", rekao je Sijarto i izrazio nadu da se ovakav teroristički napada više nigde u svetu neće ponoviti, prenosi TASS.

Podsetimo, sud u Moskvi podigao je optužnicu za terorizam protiv četiri osumnjičena za napad na Krokus Siti Hol u Moskvi 22. marta, u kojem je ubijeno najmanje 137 ljudi, a povređeno više od 180. 

Pritvor do 22. maja je određen Muhamedsobiru Fajzovu, Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodiju i Šamsidinu Fariduniju.

Trojica osumnjičenih su uvedena na saslušanje dok je Fajzov bio u invalidskim kolicima.

Ruski mediji juče su javili da su Mirzojev i Račabalizoda priznali krivicu. Njih četvorica su, kako je ranije saopštila FSB Rusije, uhapšeni 23. marta, u blizini granice Rusije sa Ukrajinom i optuženi za terorizam.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Komentari (0)

Evropa