Evropa

Grčka opozicija traži smenu Micotakisa: Podnet predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

22:30

Grčka opozicija traži smenu Micotakisa: Podnet predlog za izglasavanje nepoverenja vladi
Tanjug/AP/Michael Varaklas - Copyright Tanjug/AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Četiri grčke opozicione partije potpisale su danas predlog za izglasavanje nepoverenja vladi na čelu sa premijerom Kirijakosom Micotakisom nakon što su se pojavile informacije u medijima da je vlada manipulisala informacijama o najvećoj železničkoj nesreći u istoriji Grčke u februaru prošle godine kada je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata.

Micotakisova partija desnog centra Nova demokratija ima većinu od 158 poslanika u parlamentu sa 300 mesta, što znači da će taj predlog najverovatnije biti odbijen, preneo je Blumberg.

Najavljeno je da će o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi parlament raspravljati u naredna tri dana.  

Opozicione stranke optužile su vladu da manipuliše dokazima koji bi mogli da rasvetle razloge katastrofe u nastojanju da se umanji politička odgovornost. 

Opozicija pokušava da izvrši pritisak na vladu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Vlada navodi da sudije koje vode istragu o nesreći imaju cele, neobrađene razgovore u istrazi, što znači da nema manipulacija.

AP Photo/Giannis Papanikos

 

Grčki list To Vima objavio je u nedelju da je snimak razgovora pre nesreće između šefa stanice u Larisi i mašinovođe jednog od vozova procurio odmah nakon sudara, a da je bio "obrađen" da bi se pokazalo kao da je do sudara došlo zbog ljudske greške.

U administraciji Micotakisa kažu i da je sličan izveštaj o navodnom curenju i manipulisanju razgovorom objavljen 3. marta 2023. godine.

Putnički voz, koji je putovao od Atine do Soluna, sudario se sa teretnim vozom u blizini Larise u centralnoj Grčkoj, što je izazvalo požar, a u nesreći je poginulo 57 osoba, uglavnom studenata, dok je povređeno još 80 osoba.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa