Evropa

EU povodom odluke Šmita: Visoki predstavnik u BiH svoja ovlašćenja da koristi samo kao poslednju meru

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

22:55

EU povodom odluke Šmita: Visoki predstavnik u BiH svoja ovlašćenja da koristi samo kao poslednju meru
EU povodom odluke Šmita: Visoki predstavnik u BiH svoja ovlašćenja da koristi samo kao poslednju meru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit trebalo bi da koristi svoja izvršna ovlašćenja samo kao poslednju meru protiv nepopravljivih nezakonitih akata, saopšteno je večeras iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) povodom odluke Šmita o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

U saopštenju EEAS se navodi i da se od vlasti u BiH očekuje da sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori sprovedu u skladu sa evropskim standardima i to primenom preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i relevantnih preporuka Venecijanske komisije.

Očekuje se da vlasti osiguraju transparentnost finansiranja političkih partija.

''Evropska unija snažno preporučuje da Parlament BiH preuzme odgovornost i usvoji te reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da to urade na vreme za implementaciju tokom oktobarskih opštinskih izbora'', navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da je opsežan međunarodni nadzor nespojiv sa evropskom budućnošću BiH i da se očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u narednom periodu.

''Nakon odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti da radi sa vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu'', dodaje se u saopštenju.

Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je ranije danas odluku o nametanju izmena Izbornog zakona i dodao da to radi zarad svih građana BiH.

Objavljujući svoju odluku, Šmit je rekao da je to u skladu sa njegovim mandatom.

Prema njegovim rečima, izmene, između ostalog, podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora.

Dodao je da nijedna zemlja ne može biti članica EU ako ne prihvati pravne dokumente EU, te da odluku o tome donosi EU, a ne domaći političari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa