Evropa

Ukrajinska nemoguća misija: Kuleba u Indiji, hoće da tradicionalnog ruskog saveznika okrene protiv Putina

Komentari

Autor: Euronews

28/03/2024

-

09:53

Ukrajinska nemoguća misija: Kuleba u Indiji, hoće da tradicionalnog ruskog saveznika okrene protiv Putina
Dmitro Kuleba - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar spoljnih poslova doputovao je u četvrtak u Nju Delhi u dvodnevnu posetu radi jačanja bilateralnih veza i saradnje sa Indijom, proverenim ruskim saveznikom iz ere hladnog rata.

Dmitro Kuleba će se u petak sastati sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom, kao i sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost, saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kuleba će u četvrtak odati poštu indijskom legendarnom borcu za nezavisnost Mahatmi Gandiju na memorijalnom mestu Rajghat.

Kulebova poseta dolazi nedelju dana nakon što je premijer Narendra Modi razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Indija je do sada izbegavala da kritikuje Moskvu zbog rata u Ukrajini. Umesto toga, Nju Delhi je naglasio potrebu za diplomatijom i dijalogom za okončanje sukoba.

Indijska podržka miru

Takođe je izrazio spremnost da doprinese mirovnim naporima.

Modi je 20. marta objavio na platformi X da je izrazio Zelenskom "doslednu podršku Indije svim naporima za mir i brzo okončanje sukoba koji je u toku".

On je dodao da će zemlja nastaviti da pruža humanitarnu pomoć.

Sve ovo usledilo je nakon što je Modi razgovarao sa Putinom da mu čestita na ponovnom izboru za predsednika. Kako se navodi u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova, dvojica lidera su se složila da dodatno ojačaju svoje odnose, dok je Modi ponovio da su dijalog i mir najbolji put napred i za Rusiju i za Ukrajinu.

Pod Modijem, Indija je sebe promovisala kao globalnog igrača u usponu koji može da posreduje između Zapada i Rusije u ratu u Ukrajini.

U telefonskom razgovoru sa Modijem prošle nedelje, Zelenski je rekao da je ohrabrio Indiju da učestvuje na Samitu za mir koji je Švajcarska ponudila da organizuje.

"Ukrajina je zainteresovana za jačanje naših trgovinskih i ekonomskih veza sa Indijom, posebno za izvoz poljoprivrednih proizvoda, saradnju u vazduhoplovstvu i trgovinu farmaceutskim i industrijskim proizvodima", napisao je krajinski predsednik u postu na mreži X.

Nju Delhi neće protiv Moskne

U Ujedinjenim nacijama, Nju Delhi se uzdržao od glasanja protiv Moskve i povećao je kupovinu ruske nafte po sniženim cenama nakon invazije.

U međuvremenu, Indija je pojačala svoje angažmane sa zapadnim silama poput Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Nju Delhi pokušava da smanji svoju zavisnost od Moskve u pogledu oružja i tehnologije zbog prekida u snabdevanju zbog rata. Indija je takođe deo Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga, ili Qvad, zajedno sa SAD, Australijom i Japanom.

Tokom prošlogodišnje posete, zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparova pozvala je Indiju da odigra veću ulogu u pomaganju okončanju ruske invazije, rekavši da bi Kijev "pozdravio svaki napor koji je usmeren na rešavanje rata".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa