Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski posmenjivao "pola" svojih bliskih saradnika, Rusija ponovo napala ukrajinsku infrastrukturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2024

-

08:14

RAT U UKRAJINI Zelenski posmenjivao "pola" svojih bliskih saradnika, Rusija ponovo napala ukrajinsku infrastrukturu
RAT U UKRAJINI Zelenski posmenjivao "pola" svojih bliskih saradnika, Rusija ponovo napala ukrajinsku infrastrukturu - Copyright Tanjug/AP/Yakiv Liashenko, Efrem Lukatsky, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 766 dana. Ruska vojska izvela je još jednu seriju napada na kritične infrastrukturne objekte Ukrajine juče rano ujutro, preneo je Kijev post. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da su napadne ukrajinske hidroelektrane Kaniv i Dnjestar. Ruske vlasti su saopštile da se ukrajinski dron srušio na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, da je jedna osoba poginula, dok su dve povređene. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da će se sastati sa ambasadorima globalne većine početkom aprila kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini. 

Ključni događaji

  • Zelenski: Oružane snage će se povući ako SAD ne pruže neophodnu vojnu pomoć
  • Zelenski: U ruskim napadima napadnute hidroelektrane Kaniv i Dnjestar
  • Jedna osoba poginula prilikom pada drona na zgradu u Belgorodu
  • Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna
  • Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.47 Saharuk: Pet od šest elektrana DTEK oštećeno ili uništeno u ruskim napadima

Direktor najveće ukrajinske privatne energetske kompanije DTEK Dmitro Saharuk izjavio je danas da je pet od njenih šest elektrana oštećeno ili uništeno, a 80 odsto proizvodnih kapaciteta izgubljeno nakon dve nedelje ruskih napada i da bi popravke mogle da potraju i do godinu i po dana.

Saharuk je na nacionalnoj televiziji rekao da su talasi napada 22. i 29. marta pogodili termo i hidro proizvodnju "u skoro svim regionima" i da su distributivni objekti uništeni, preneo je Rojters.

"Konkretno, pet od šest naših stanica je teško oštećeno, neke jedinice su uništene, neke su oštećene 50 odsto i više", kazao je on.

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na zapadne i na centralne regione, a oštećena je i oprema neophodna za proizvodnju električne energije i za prenos od stanice do mreže.

22.39 Trudo i Makron razgovarali o podršci Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su o daljoj podršci Ukrajini u odbijanju ruske agresije, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

"Premijer i predsednik su razgovarali o dugoročnim obavezama Kanade i Francuske u vezi sa podrškom Ukrajini koja brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Saglasili su se oko potrebe daljeg povećanja podrške Ukrajini", rekao je Trudo, navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press

 

21.50 Ruska vojska tvrdi da je pogodila ukrajinski tenk Abrams kod Avdejevke

Ruski vojnici iz grupe Centar pogodili su u pravcu Avdejevke još jedan tenk Abrams koji pripada Oružanim snagama Ukrajine, a američki tenk pogođen je bespilotnim letelicama Lancet, rekli su predstavnici ruskih oružanih snaga za RIA Novosti.

"Danas je udar ruskog drona Lancet pogodio M1A1SA Abrams u pravcu Avdejevke Severnog vojnog okruga. Reagovalo je vojno osoblje iz grupe Centar. Još se ne može sa sigurnošću reći da li je tenk uništen ili su uspeli da ga izvedu iz pogođenog područja. Potrebno je vreme da se tačna informacija potvrdi. Ali možete svojim očima da vidite da je naša lutajuća municija pogodila američko vozilo", rekao je sagovornik agencije.

Na video-snimku do kojeg je došla ruska agencija, bespilotna letelica Lancet se obrušila na američki tenk koji je stajao između drveća.

21.31 Zelenski o razrešenjima saradnika: Kabinet činimo funkcionalnijim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su kadrovske promene u njegovom kabinetu izvršene kako bi delovanje te institucije bilo funkcionalnije. 

"Nastavljamo da ponovo pokrećemo naše državne institucije. Činimo kabinet funkcionalnijim", rekao je on u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Predsednik je podsetio da je ove nedelje bilo nekoliko kadrovskih promena, uključujući današnje razrešenje nekoliko savetnika. On je zahvalio svima na trudu u korist ukrajinske države.

AP Photo/Andrew Kravchenko

 

18.50 Zaharova: Sankcije ne mogu služiti kao neselektivno oružje za kažnjavanje

Rusija ozbiljno shvata sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali ne može da stoji skrštenih ruku dok se ove mere pretvaraju u neselektivno oružje za kažnjavanje različitih država, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je tako prokomentarisala reakciju Zapada na ruski veto na nacrt rezolucije kojom je trebalo da bude produžen mandat komiteta SB za sankcije Severnoj Koreji, preneo je TASS.

14.29 Peskov poručio da je nova geopolitička realnost uslov za pregovore sa Ukrajinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da uzme u obzir novu geopolitičku realnost kada govori o pregovorima sa Rusijom.

"Geopolitička realnost se drastično promenila, promenile su se granice i Ukrajine i Ruske Federacije. Imamo četiri nova entiteta i to se ne može zanemariti. To je nova realnost i naravno, svi će morati da računaju na to", poručio je Peskov za novinsku agenciju RIA Novosti.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u medjuvremenu nagovestila da je Zelenski pokrenuo temu pregovora u trenutku kada je bio nervozan zbog isteka mandata.

13.13 Zelenski razrešio dužnosti prvog pomoćnika i trojicu savetnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je danas dužnosti nekoliko bliskih saradnika, među kojima i svog prvog pomoćnika Serhija Šefira, javljaju ukrajinski mediji. 

Šefir je za prvog pomoćnika Zelenskog imenovan 2019. godine. 

Zelenski je smenio i trojicu svojih slobodnih savetnika - Oleha Ustenka, Serhija Trofimova i Mihaila Raduckog, prenosi Unian.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Razrešene su i Natalija Puškarjova, poverenica predsednika za dobrovoljce i Olena Verbicka, poverenica za zaštitu prava vojnih lica.

Iz kabineta Zelenskog za sada nije dato objašnjenje za najnovije promene u širokom kadrovskom pregrupisanju administracije predsednika Ukrajine tokom poslednjih meseci.

U utorak je smenjen Oleksij Danilov, koji je bio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, a Valerij Zalužnji, koji je 8. februara smenjen sa dužnosti načelnika ukrajinskih oružanih snaga, početkom marta je imenovan za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji.

09.09 Rusija ponovo napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Rusija je tokom protekle noći ponovo napala energetsku infrastrukturu Ukrajine u južnim i jugoistočnim regionima zemlje, saopštile su danas Oružane snage Ukrajine.

Prema podacima ukrajinskog vazduhoplovstva, PVO je oborila devet od 12 ruskih dronova iznad Hersonske, Odeske, Dnjepropetrovske i Poltavske oblasti.

Prema podacima ukrajinske vojske, u napadima nije bilo žrtava, niti štete, prenosi Unian.

Agencija navodi da je u ruskom napadu 22. marta termoelektrana Zmievska u Harkovskoj oblasti potpuno uništena, a da je hidroelektrana Dnjepar oštećena i da je zato obustavljen njen rad.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

08.08 Rusija: PVO oborila dva ukrajinska drona iznad Belgoroda, onlajn nastava u školama

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je  jutros dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Bespilotne letelice tipa aviona oborene su oko 7.30 i 8.00 časova po moskovskom vremenu, prenosi TASS.

Guverner Vjačeslav Gladkov napisao je jutros na svom Telegram kanalu da je u petak uveče doneta odluka da škole u ​​gradu Belgorod i opštinskim okruzima duž granice, uključujući i naselje Jakovljevo, pređu na onlajn nastavu u poslednjem tromesečju ove školske godine. Belgorodska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.45 Zelenski: Oružane snage će se povući ako SAD ne pruže neophodnu vojnu pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je juče da će ukrajinske snage pod teškim pritiskom možda morati da se povuku kako bi osigurale svoje linije fronta i sačuvale municiju, a to će se dogoditi ako SAD ne pruže neophodnu vojnu pomoć Ukrajini.

U intervjuu za The Washington Post, Zelenski je rekao da je kašnjenje Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrednog 60 milijardi dolara skupo koštalo Ukrajinu.

profimedia

 

Kako je objasnio ukrajinska vojska nije uspela da planira buduće operacije, a kongresmeni su se svađali skoro šest meseci.

07.30 Zelenski: U ruskim napadima napadnute hidroelektrane Kaniv i Dnjestar

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da su ukrajinske hidroelektrane Kaniv i Dnjestar napadnute u ruskim udarima pre dve noći. 

"Teroristička zemlja želi da ponovi ekološku katastrofu u Hersonskoj oblasti. Ali sada je ugrožena ne samo Ukrajina, već i Moldavija", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Reutersojters. Rusija je pre dve noći izvela vazdušne udare na 10 regiona Ukrajine.

07.10 Jedna osoba poginula prilikom pada drona na zgradu u Belgorodu

Ukrajinski dron srušio se na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, a jedna osoba je poginula, dok su dve povređene, saopštile su juče ruske vlasti. Supruga preminulog zadobila je povredu, razderotine na licu i površinsku opekotinu butine. Ekipa Hitne pomoći odvezla je ženu u regionalnu kliničku bolnicu, prenosi RIA Novosti. Drugi stanovnik sa ranom od gelera je sam otišao u gradsku bolnicu, objavio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Oštećeni su prozori i balkoni u pet stanova, kao i obližnji automobil.

06.45 Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna

Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane, da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

06.20 Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini, čiju mogućnost je pomenuo ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ranije je Kuleba rekao da bi pregovori sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba sa Ukrajinom mogli da se održe između prvog i drugog samita o "formuli mira" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je TASS.

06.00 Lavrov se sastaje sa ambasadorima zemalja globalne većine na temu Ukrajine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se sastati sa ambasadorima globalne većine početkom aprila kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je za ruski dnevnik Izvestija rekao da se već dva puta sastao u Moskvi sa ambasadorima globalne većine u Moskvi i naveo da je prethodni sastanak održan pre dva meseca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa