Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ukrajinski dron pao na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, poginula jedna osoba, dve povređene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2024

-

08:23

RAT U UKRAJINI Ukrajinski dron pao na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, poginula jedna osoba, dve povređene
RAT U UKRAJINI Ukrajinski dron pao na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, poginula jedna osoba, dve povređene - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda, Andriy Andriyenko, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 765 dana. Ruska vojska izvela je još jednu seriju napad na kritične infrastrukturne objekte Ukrajine u ranim jutarnjim satima, prenosi Kijev post. Ruski vojni avion srušio se u četvrtak u more kod krimske luke Sevastopolj. Pilot se bezbedno katapultirao i pokupili su ga spasioci, rekao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev. Nije jasno šta je izazvalo incident i pad borbenog aviona Su -35. U međuvremenu, Vladimir Putin je rekao da Rusija nema planove ni za jednu zemlju NATO-a i neće napasti Poljsku, baltičke države ili Češku, ali će ruske snage obarati avione F-16 ako ih Zapad isporuči Kijevu. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Ključni događaji:

  • Rusija nastavila udare na energetska postrojenja širom Ukrajine
  • Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja
  • Ruski Istražni komitet: Dokazana veza između terorista i ukrajinskih nacionalista
  • Zelenski najavio veliku rusku ofanzivu za kraj maja ili u junu
  • Bela kuća: Ukrajina nije umešana u teroristički napad u Moskvi
  • Šolc: Mir je moguć ako Putin prekine "varvarsku" kampanju
  • Rusija: Ukrajina izgubila još jedan tenk "abrams"

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

              Dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.24 Zelenski: Oružane snage će se povući ako SAD ne pruže neophodnu vojnu pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da će ukrajinske snage pod teškim pritiskom možda morati da se povuku kako bi osigurale svoje linije fronta i sačuvale municiju, a to će se dogoditi ako SAD ne pruže neophodnu vojnu pomoć Ukrajini.

U intervjuu za "The Washington Post", Zelenski je rekao da je kašnjenje Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrednog 60 milijardi dolara skupo koštalo Ukrajinu.

Kako je objasnio ukrajinska vojska nije uspela da planira buduće operacije, a kongresmeni su se svađali skoro šest meseci.

20.51 U Lugansku uhapšen ukrajinski špijun umešan u napad na Lugansk u maju 2023.

Državljanin Ukrajine, koga je regrutovala  Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), uhapšen je i pritvoren na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republice (LNR).

On je tokom ispitivanja priznao da je vršio izviđanje pre napada britanskih projektila "Storm Shadow" na preduzeće ''Poli-Pak'' u Lugansku u maju 2023. godine, kada je ranjeno šestoro dece.

Ranije je regionalno odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) saopštilo za RIA Novosti da je priveden špijun koji je ukrajinskim specijalnim službama prenosio informacije o ruskoj vojsci. 

15.10 Zelenski: U ruskim napadima tokom noći napadnute hidroelektrane Kaniv i Dnjestar

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske hidroelektrane Kaniv i Dnjestar napadnute u ruskim udarima tokom noći. 

"Teroristička zemlja želi da ponovi ekološku katastrofu u Hersonskoj oblasti. Ali sada je ugrožena ne samo Ukrajina, već i Moldavija", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Rusija je noćas izvela vazdušne udare na 10 regiona Ukrajine, a šest osoba je zatražilo medicinsku pomoć, među njima i dete, izjavio je ranije danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

14.27 Jedna osoba poginula prilikom pada drona na zgradu u Belgorodu

Ukrajinski dron srušio se na stambenu zgradu u Belgorodu i eksplodirao, a jedna osoba je poginula, dok su dve povređene, saopštile su ruske vlasti. Supruga preminulog zadobila je povredu, razderotine na licu i površinsku opekotinu butine. Ekipa Hitne pomoći odvezla je ženu u regionalnu kliničku bolnicu, prenosi RIA Novosti. Drugi stanovnik sa ranom od gelera je sam otišao u gradsku bolnicu, objavio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Oštećeni su prozori i balkoni u pet stanova, kao i obližnji automobil.

14.07 Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna

Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane, da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

13.50 Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini, čiju mogućnost je pomenuo ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ranije je Kuleba rekao da bi pregovori sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba sa Ukrajinom mogli da se održe između prvog i drugog samita o "formuli mira" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

"Rusija ne namerava da učestvuje na takvoj konferenciji. Formula Zelenskog nije ništa drugo do alhemija", istakla je Zaharova.

Zelenski je, govoreći putem video konferencije na samitu G20 sredinom novembra 2022, predstavio takozvani mirovni plan u 10 tačaka koji ne uzima u obzir stav Moskve, navela je agencija.

13.03 Lavrov se sastaje sa ambasadorima zemalja globalne većine na temu Ukrajine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se sastati sa ambasadorima globalne većine početkom aprila kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je za ruski dnevnik Izvestija rekao da se već dva puta sastao u Moskvi sa ambasadorima globalne većine u Moskvi i naveo da je prethodni sastanak održan pre dva meseca. 

Tanjug/JANDEKS

 

Učesnici su analizirali predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za postizanje mira u Ukrajini, naveo je Lavrov i istakao da se pregovori ne mogu zasnivati na tom predlogu koji  promovišu Evropa i SAD, već na, kako je naveo, ozbiljnoj analizi postojećih bezbednosnih problema, uviđanju realnosti na terenu i garancijama legitimnih bezbednosnih interesa Ruske Federacije.

11.36 Foks njuz: Vlada SAD potrošila najmanje 113 milijardi dolara na rat u Ukrajini

Vlada SAD potrošila je najmanje 113 milijardi dolara na rat u Ukrajini, ali bi se taj iznos mogao smatrati mnogo većim zbog troškova zamene oružja i municije poslatih u Kijev, procenio je Pentagon, saznaje Foks njuz. Foks njuz je u septembru objavio da su SAD potrošile ukupno 101 milijardu dolara na rat u Ukrajini. Prema dokumentima iz Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće poslatim senatoru Dž. D. Vensu iz američke države Ohajo, a u koje je Foks njuz imao uvid, SAD su od septembra na rat u Ukrajini potrošile najmanje dodatnih 13 milijardi dolara.

11.28 Rumunsko MO: Pronađeni fragmenti drona kod granice sa Ukrajinom

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su na rumunskoj teritoriji, na farmi kod Dunava, blizu granice sa Ukrajinom u pronađeni delovi za koje se pretpostavlja da su pripadali dronu.

U saopštenju se navodi da su fragmenti pronađeni u četvrtak veče na ostrvu Braila i da rumunsko Ministarstvo odbrane zajedno sa policijom istražuje taj incident.

Nakon sličnih incidenata u prošlosti, rumunski zvaničnici su rekli da nisu pronašli dokaze o bilo kakvom namernom napadu na Rumuniju, prenosi Rojters.

10.05 Rusija izvela udare na 10 regiona, šest osoba zatražilo medicinsku pomoć

Rusija je noćas izvela vazdušne udare na 10 regiona Ukrajine, a šest osoba je zatražilo medicinsku pomoć, među njima i dete, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko. On je na Telegramu napisao da su ruske snage raketama i bespilotnim letelicama napale energetsku infrastrukturu, civilne objekte i privatne kuće i anveo da je uništeno je oko 10 privatnih kuća, a oštećeno više desetina, prenosi Interfaks Ukrajina.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal naveo je da je u ruskim udarima oštećena energetska infrastruktura u Dnjepropetrovskoj, Vinickoj, Ivano-Frankovskoj, Lavovskoj, Čerkaškoj i Černovačkoj oblasti.

Associated Press • CRIMEAN WIND TELEGRAM CHANNEL

09.30 Završena povećana pripravnost poljske avijacije zbog ruskih napada na Ukrajinu

Zbog smanjenog stepena opasnosti od raketnih udara ruske avijacije na Ukrajinu, okončana je operacija poljske i savezničke NATO avijacije u poljskom vazdušnom prostoru, saopštila je jutros poljska vojska. Kako je saopšteno iz operativne komande na društvenoj mreži X, mobilisane snage i resursi su se vratili na standardne operativne aktivnosti, prenosi agencija PAP.

Navedeno je da je tokom noći na snazi bila povećana pripravnost poljskih i savezničkih sistema i pripadnika poljske vojske, koji stalno prate situaciju na teritoriji Ukrajine u cilju bezbednosti poljskog vazdušnog prostora. Ranije je saopšteno da poljski i saveznički avioni deluju u poljskom vazdušnom prostoru, nakon što je primećena intenzivna aktivnost dalekometne ruske avijacije u vezi sa raketnim udarima na objekte na teritoriji Ukrajine.

07.56 Rusija nastavila udare na energetska postrojenja širom Ukrajine

Ruska vojska izvela je još jednu seriju napad na kritične infrastrukturne objekte Ukrajine u ranim jutarnjim satima, prenosi Kijev post.

Više dronova i projektila gađalo je termo i hidroelektrane širom zemlje, što je rezultiralo gubitkom struje u nekoliko gradova, i izbveštajima i povređenim ljudima.

 

 

U Dnjepropetrovskoj oblasti uvedeni su rasporedi za vanredna usključenja struje, a u Harkovskoj oblasti primećuju se nestanci struje po satu.

Nakon vazdušne uzbune širom Ukrajine, jake eksplozije čule su se u Dnjepropetrovsku (Dnipru) i okolini, kao i u Čerkaskoj, Hmeljnickoj, Ivano-Frankovskoj i Lavovskoj oblasti.

U granatiranju je ranjeno nekoliko ljudi, među kojima je i petogodišnje dete u Kamjanskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti.

06.55 Bela kuća: Ukrajina nije umešana u teroristički napad u Moskvi

Bela kuća juče je ponovo odbacila tvrdnje Rusije da je Ukrajina umešana u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu "Krokus" u Moskvi.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je rekao da su Sjedinjene Države dale detaljne informacije ruskim bezbednosnim službama o napadu u Moskvi pre nego što se on dogodio.

Optužbe Rusije da je Ukrajina navodno umešana opisao je kao "glupost i propagandu", prenosi RSE.

06.48 Zelenski: Velika ruska ofanziva krajem maja ili u junu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je u intervjuu američkoj televizijskoj i radio kompaniji Si-Bi-Es njuz, da će u narednim mesecima početi velika ruska ofanziva.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Govorimo o kraju maja ili junu. I ne samo da se moramo pripremiti za ovo, moramo ne samo da stabilizujemo situaciju, jer su partneri ponekad zaista srećni što smo stabilizovali situaciju. Ja kažem da nam je sada potrebna pomoć", naglasio je Zelenski.

06.40 Ruski vojni avion srušio se u more kod Sevastopolja

Ruski vojni avion srušio se u četvrtak u more kod krimske luke Sevastopolj, rekao je guverner regiona kojeg je postavila Rusija, prenosi Rojters. Pilot se bezbedno katapultirao i pokupili su ga spasioci, rekao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev. Prethodno su ruski Telegram kanali javili da se ruski borbeni avion Su-35 srušio u blizini Sevastopolja. Nije jasno šta je izazvalo incident.

Associated Press/Crimean Wind

06.20 Ruski Istražni komitet: Dokazana veza između terorista i ukrajinskih nacionalista

Ruski Istražni komitet saopštio je da je dokazao vezu između direktnih izvršilaca terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" u predgrađu Moskve i "ukrajinskih nacionalista".

"Kao rezultat rada sa pritvorenim teroristima, proučavanja tehničkih uređaja oduzetih od njih i analize informacija o finansijskim transakcijama, dobijeni su dokazi o njihovoj povezanosti sa ukrajinskim nacionalistima", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

06.05 Šolc: Mir je moguć ako Putin prekine "varvarsku" kampanju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

"Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu", istakao je nemački kancelar. 

Komentari (0)

Evropa