Evropa

Identifikovane 134 žrtve terorističkog napada u Moskvi, održan koncert u znak sećanja na stradale

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2024

-

19:23

Identifikovane 134 žrtve terorističkog napada u Moskvi, održan koncert u znak sećanja na stradale
Identifikovane 134 žrtve terorističkog napada u Moskvi, održan koncert u znak sećanja na stradale - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Identifikovane su 134 osobe koje su poginule u napadu na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi, saopštila je pres služba Istražnog komiteta. 

"Istražitelji rade sa žrtvama i ispituju ih o okolnostima ovog zločina. Istraga je trenutno uspela da identifikuje 134 osobe koje su poginule u terorističkom napadu. U toku su genetski testovi za druga, još neidentifikovana tela", navodi se u saopštenju ruskog Istražnog komiteta dostavljenog agenciji TASS.

Kako se dodaje, istražitelji, forenzičari i veštaci rade danonoćno. 

"Uviđajne radnje se obavljaju na mestu zločina, kao i sa osumnjičenima", saopštio je Istražni komitet.

Ranije danas, pres-služba Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije za Moskvu saopštila je da je broj žrtava terorističkog napada na koncertnu dvoranu Krokus siti hol 22. marta porastao na 144, među kojima je i petoro dece, dok je ranjenih 551.

Koncert u znak sećanja na poginule

Orkestar pod dirigentskom palicom maestra Valerija Gergijeva izveo je odlomke iz "Romea i Julije" Sergeja Prokofjeva tokom koncerta održanog danas u znak sećanja na poginule u terorističkom napadu u moskovskom "Krokus siti holu".

Koncert je počeo u 19.52 časova po moskovskom vremenu. Prvo je minutom ćutanja odata pošta poginulima. 

Potom je na scenu stupio Gergijev, a orkestar pod njegovom upravom izveo je odlomke iz Prokofjevljevog "Romea i Julije", javljaju RIA Novosti.

Na zgradi Krokusa uz muziku su prikazivani portreti poginulih u terorističkom napadu. Koncert je održan devetog dana od tragedije. 

profimedia

 

Tokom celog dana ljudi se nastavili da donose cveće na narodno spomen obeležje. Sećanje na stradale su došli da odaju ne samo građani, već i ambasadori stranih država.

Ranije danas predstavnici oko 130 diplomatskih misija i međunarodnih organizacija učestvovali su na skupu u znak sećanja na žrtve terorističkog napada u "Krokus siti holu". 

Među učesnicima ceremonije bili su i ambasadori SAD i zemalja EU, uključujući Nemačku i Italiju, kao i ambasadori Vatikana, Brazila, Bolivije, Nikaragve, Perua, Izraela, Irana, Sirije, Palestine, Egipta, Alžira i drugih.

Pored toga, cveće su položili predstavnici UN, Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) i drugih međunarodnih organizacija.

Tokom dana u nebo su pušteni beli baloni, a onima koji su došli podeljeni su papirni ždralovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa