Evropa

Pucnjava u školi u Finskoj: Jedan učenik ubijen, još dvoje ranjeno, uhapšen osumnjičeni dvanaestogodišnjak

Komentari

Autor: BBC

02/04/2024

-

09:42

Pucnjava u školi u Finskoj: Jedan učenik ubijen, još dvoje ranjeno, uhapšen osumnjičeni dvanaestogodišnjak
Pucnjava u školi u Finskoj: Jedan učenik ubijen, još dvoje ranjeno, uhapšen osumnjičeni dvanaestogodišnjak - Copyright Tanjug/AP/Markku Ulander/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Jedno dete je ubijeno, a još dva su ozbiljno ranjena u pucnjavi u školi u Finskoj, saopštila je policija, prenosi BBC.

Sve tri žrtve imaju 12 godina, a osumnjičeni je njihov vršnjak i on je uhapšen. On je pobegao posle incidenta, ali je, prema saopštenju polciije, "mirno uhapšen" na drugoj strani lokalne reke. Nosio je oružje iz kojeg je pucao. 

Roditelji su za finske medije rekli da je do pucnjave došlo u učionici u školi Viertola u gradu severno od prestonice Helsinkija. Policija je izašla na lice mesta i apelovala je na stanovnike da ostanu u svojiim domovima.

U gradu Vanta deca su se, kao i u mnogim drugim finskim školama, vratila na časove posle produženog uskršnjeg vikenda.

Premijer Finske Peteri Orpo je pucnjavu opisao kao duboko uznemirujuću i naveo je da su njegove misli sa žrtvama i njihovim porodicama, kao i sa svima koji pohađaju tu školu. 

Vanta je inače četvrti po veličini grad u Finskoj sa oko 240.000 stanovnika. Škola Viertola ima 800 učenika starosti između sedam i 16 godina na dve lokacije, kao i 90 zaposlenih. Pucnjava se dogodila na mestu gde su deca od devet do 13 godina.

Kada su se proširile vesti o incidentu, roditelji su se okupili ispred škole kako bi pokupili svoju decu iako je zgrada bila okružena policijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa