Evropa

Istraga u Nemačkoj: Teretni brod iz Rusije zaustavljen u Rostoku zbog brezovog drveta

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

16:38

Istraga u Nemačkoj: Teretni brod iz Rusije zaustavljen u Rostoku zbog brezovog drveta
Istraga u Nemačkoj: Teretni brod iz Rusije zaustavljen u Rostoku zbog brezovog drveta - Copyright AP Photo/Nina Lyashonok

veličina teksta

Aa Aa

Teretni brod koji se iz Rusije neplanirano zaustavio u nemačkoj luci Rostok pod istragom je zbog toga što je prevozio teret koji je u vezi sa mogućim kršenjem sankcija uvedenih Moskvi zbog rata u Ukrajini, saopštile su danas nemačke vlasti.

Nemačka carinska služba zadržala je brod "Atlantik nevigejtor II", kojim upravlja kanadski CSAL i koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, preneo je Rojters.

Na brodu se nalazi 251 kontejner brezovog drveta, koji podleže sankcijama EU protiv Rusije, naveli su tužioci.

"U toku je istraga protiv kapetana teretnog broda zbog prvobitne sumnje da je prekršio Zakon o spoljnoj trgovini i plaćanju", izjavila je portparolka Kancelarije javnog tužioca u Rostoku za britansku agenciju.

Kako su objavili nemački mediji ove nedelje, brod je u svom teretu koji je bio namenjen Sjedinjenim Američkim Državama, takođe nosio obogaćeni uranijum, izuzet od sankcija EU i SAD.

Brod se nalazi u Rostoku od 4. marta, nakon što je napustio Sankt Peterburg 7. februara.

On je morao da se neplanirano zaustavi u nemačkoj luci zbog oštećenja propelera, saopštile su gradske vlasti.

Uranijum je izuzet iz sankcija EU i SAD koje su uvedene Rusiji dok je uvoz ruskog drveta sankcionisan prema propisima EU, ali ne i u SAD.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa