Planeta

Predsednik Bocvane zapretio Nemačkoj: Poslaćemo vam 20.000 slonova ako zabranite uvoz trofeja

Komentari

Autor: Index.hr

02/04/2024

-

20:40

Predsednik Bocvane zapretio Nemačkoj: Poslaćemo vam 20.000 slonova ako zabranite uvoz trofeja
Predsednik Bocvane zapretio Nemačkoj: Poslaćemo vam 20.000 slonova ako zabranite uvoz trofeja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bocvane Mokgvetsi Masisi zapretio je da će poslati 20.000 slonova u Nemačku, dok se dve zemlje svađaju oko uvoza lovačkih trofeja. 

Masisi je napao nemačku saveznu vladu, a posebno ministarstvo okoline na čelu s ministarkom zelenih Štefi Lemke, zbog nastojanja da se zabrani uvoz trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani. 

"Vrlo je lako sediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cenu kako bi se ove životinje očuvale”, rekao je Masisi, prenosi Bild.

Bocvana ima oko 130.000 slonova

Bocvana, koja je prema predsedniku dom za oko 130.000 slonova, već je poslala 8.000 u Angolu. 

"Takvu ponudu želimo da damo i Nemačkoj. Ne prihvatamo ne kao odgovor. Želimo da naši slonovi slobodno šetaju. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj dar od nas", dodao je Masisi.

Čelnici te južnoafričke zemlje već su protestovali protiv moguće zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safariju da uvoze trofeje, upozorivši da će poslati 10.000 slonova u Hajd Park u Londonu.

PETA: To je hobi bogatih

Organizacija za prava životinja PETA podržava planove nemačke ministarke da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje "hobijem bogatih, iscrpljenih ljudi koji imaju više novca nego morala".

"Strašne svote koje lovci amateri troše na lov ne završavaju kod siromašnog stanovništva ili kod uprave nacionalnog parka, već gotovo isključivo u džepovima turoperatora i vlasnika lovačkih farmi", rekao je portparol PETA za Politiko.

Bocvana bi trebalo u potpunosti da zabrani lov na trofeje i umesto toga da se oslanja na fototurizam za stvaranje prihoda, dodao je portparol, ističući da bi žive životinje učinile više za imidž zemlje.

Predsednik Bocvane: Slonovi gaze ljude, uništavaju useve

Predsednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usevi su bili uništeni, a sela opustošena.

Takođe je pozvao ministra u inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više "nego bilo koja druga zemlja na svetu", naglasio je, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

Nemačko udruženje za dobrobit životinja nazvala je vladine planove "davno zakasnelim" i podelila izveštaj za 2022. s Politikom, u kojem se tvrdi da takvi lovovi, zapravo, pogoršavaju postojeće nejednakosti unutar društva umesto da ih smanjuju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet