Život

Klimatske promene izazvale sušu u Zimbabveu: Desetine slonova uginulo od žeđi u Nacionalnom parku Hvange

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

11:20

Klimatske promene izazvale sušu u Zimbabveu: Desetine slonova uginulo od žeđi u Nacionalnom parku Hvange
Klimatske promene izazvale sušu u Zimbabveu: Desetine slonova uginulo od žeđi u Nacionalnom parku Hvange - Copyright Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

veličina teksta

Aa Aa

Desetine slonova uginule su od žeđi u popularnom Nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu, zbog suše uzrokovane klimatskim promenama, saopštio je park.

Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto rekla je za Rojters da kroz park ne protiče nijedna veća reka i da se za snabdevanje vodom koriste bunari na solarni pogon iz kojih zbog suše ne može da se izvuče dovoljna količina vode.

Madhlamoto je istakla da su zbog klimatskih promena u parku smanjene padavine. U tom nacionalnom parku živi 45.000 slonova, a odraslom slonu je potrebno 200 litara vode dnevno.

Dopisnik Rojtersa je video na desetine uginulih slonova u blizini bunara.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od novembra do marta, ali kiša jedva da je padala ove godine. Očekuje se da će se suša nastaviti do 2024. godine, prema prognozi meteorologa.
Nekoliko krda slonova prešlo je iz Zimbabvea u susednu Bocvanu u potrazi za hranom i vodom.

Zimbabve ima populaciju slonova od gotovo 100.000, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovine njih, saopštile su službe Zimbabvea za zaštitu divljih životinja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin