Planeta

Bocvana istražuje novi talas smrti slonova u blizini Nacionalnog parka "Čobe": Broj uginulih životinja i dalje nepoznat

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

23:45

Bocvana istražuje novi talas smrti slonova u blizini Nacionalnog parka "Čobe": Broj uginulih životinja i dalje nepoznat
Bocvana istražuje novi talas smrti slonova u blizini Nacionalnog parka "Čobe": Broj uginulih životinja i dalje nepoznat - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

Bocvana istražuje novi talas smrti slonova na severu te zemlje, dve godine nakon što su vlasti saopštile da su prirodno proizvedeni toksini usmrtili više od 300 slonova.

Mrtve slonove prva je pronašla grupa za zaštitu Slonovi bez granica" (EVB), koje je krajem oktobra izbrojala 57 leševa, uglavnom u oblasti nadomak Nacionalnog parka "Čobe", bogatog divljim životinjama, prenosi Rojters.

Odeljenje za divlje životinje i nacionalne parkove saopštilo je da još nije utvrđen ukupan broj uginulih životinja.

"Naša misija nije bila da prebrojimo sve mrtve slonove već da uzmemo uzorke leševa, koje smo dostavili Nacionalnoj veterinarskoj laboratoriji na ispitivanje", naveo je direktor odeljenja Kabelo Senjaco.

On je rekao da se čekaju laboratorijski rezultati, a najnoviji leševi pronađeni sa netaknutim kljovama, što verovatno isključujuje krivolov.

Senjaco je dodao da nema sličnosti između nedavnih smrtnih slučajeva i onih 2020. godine, ali nije izneo više detalja.

Nacionalni park "Čobe" nalazi se na oko 300 kilometara od oblasti gde je 2020. godine uginulo 330 slonova, što je povezano sa mikroskopskim organizmima – cijanobakterije.

Ističe se da one ne proizvode sve cijanobakterijske toksine, ali naučnici kažu toksini sve češće javljaju zbog klimatskih promena uslovljenim podizanjem globalne temperature.

Rojters napominje da ukupna populacija slonova u Africi opada zbog krivolova, ali je u Bocvani, gde živi gotovo trećina tih afričkih sisara, njihov broj narastao na oko 130.000.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet