Fokus

Presuda suda u Njujorku: Slonica ostaje u njujorškom zoo vrtu, ne podleže zakonima koji se odnose na ljude

Komentari

Autor: Fonet

14/06/2022

-

22:25

Presuda suda u Njujorku: Slonica ostaje u njujorškom zoo vrtu, ne podleže zakonima koji se odnose na ljude
Presuda suda u Njujorku: Slonica ostaje u njujorškom zoo vrtu, ne podleže zakonima koji se odnose na ljude - Copyright Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

veličina teksta

Aa Aa

Slonica Hepi ostaće u zoološkom vrtu u Bronksu nakon što je sud u Njujorku odlučio da, u skladu sa američkim zakonom, na nju ne mogu da se primenjuju pravila koja se odnose na ljude. Vrhovni sud savezne države Njujork danas je većinom glasova od 5-2 odbacio argument jedne grupe za zaštitu životnja da je slonica nezakonito zatvorena u zoološkom vrtu, preneo je BBC.

Iako su slonovi "impresivni", navodi se u obrazloženju presude, oni nemaju ista prava na slobodu kao ljudi. Grupa za prava životnja tražila je da se Hepi iz zoološkog vrta prebaci u jedno utočište za slonove.

Sudije su raspravljale o tome da li se pravni princip "habeas corpus", koji štiti od nezakonitog zadržavanja, može primeniti i na emocionalno složene i inteligentne životinje.

"Iako niko od nas ne osporava impresivne sposobnosti slonova, mi odbacujemo argumente podnosioca peticije da imaju pravo da traže pravni lek 'habeas corpus' u ime slonice Hepi", napisala je predsednica sudskog veća Dženet Difjore u ime većine.

Ona je istakla da je "habeas corpus" procesno sredstvo čiji je cilj da obezbedi prava na slobodu ljudskih bića koja su nezakonito zadržana, a ne životinja koje nisu ljudi.

Odluka Vrhovnog suda je usledila nakon više odluka nižih sudova, koji su stali na stranu Zoološkog vrta u Bronksu u slučaju koji je pokrenula pravna neprofitna organizacija "Nonhjuman rajts prodžekt" sa sedištem u Njujorku.

Oni su tražili da se pedesetjednogodišnja slonica izmesti iz zoološkog vrta u Bronksu, zbog toga što je nazakonito zatvorena u ograđenom prostoru od jednog hektara. Kompanija koja upravlja tim zoološkim vrtom je odbacila takav opis i navela da Hepi i njen partner imaju svu neophodnu pažnju.

Sudija Dženi Rivera, koja je glasala za oslobađanje slonice, kazala je da je njeno zatočeništvo u suštini nepravedno i nehumano i predstavlja uvredu za civilizovano društvo. Hepi je rođena u divljni u Tajlandu, gde je uhvaćena i dovedena u zoološki vrt u Bronksu 1977, kada je bila stara godinu dana. 

Komentari (0)

Svet