Fokus

Kad slonovi "pljačkaju" ljude: Kamerunske vlasti vode borbu protiv krda slonova koja pustoše sela

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

22:50

Kad slonovi "pljačkaju" ljude: Kamerunske vlasti vode borbu protiv krda slonova koja pustoše sela
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Kameruna zaduženi za divlje životinje saopštili su danas da je u toku ''borba protiv krda slonova pljačkaša'', koji su ove nedelje dolutali u regionalnu prestonicu Marue, nakon što su pregazili okolna sela, usmrtivši pritom najmanje dve osobe.

Državni zvaničnik za šumarstvo i divlje životinje Žan Njemeg rekao je da su slonovi ove nedelje na smrt izgazili dete u selu blizu Marue, glavnog grada regiona krajnjeg severa Kameruna, dok je zamenik gradonačelnika obližnjeg okruga Kalfu, Umaru Tambutu, rekao je da su slonovi ubili čoveka prošle nedelje.

''Slonovi su se kretali u potrazi za vodom zbog suše u regionu'', rekao je Njemeg i dodao da je krdo prvi put primećeno u blizini granice sa Čadom, preneo je Rojters.

Grupe koje se bore za prava divljih životinja u Kamerunu nastoje da reše sukob između slonova i ljudi, koji je u prošlosti dovodio do uličniһ protesta, ali i da spreče krivolov.

Suše povezane sa klimatskim promenama pogoršale su tenzije, jer je veća verovatnoća da žedni slonovi upadaju u sela i gradove, navodi Rojters.

''Kada nema vode na jednom mestu, oni migriraju drugde gde mogu da nađu vodu i druge resurse'', rekao je službenik Afričke fondacije za divlje životinje Abubakar Adam.

Procenjuje se da u Kamerunu živi oko 6.830 slonova, što tu zemlju čini domom jedne od najvećiһ populacija slonova u Africi.

Gubitak njihovog prirodnog staništa navodi slonove da povremeno odlutaju u ljudska naselja, gde upropaste useve i domove, a ponekad napadaju i ljude.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet