Evropa

Nove žrtve uglednog slovenačkog sveštenika: Još tri časne sestre prijavile Marka Rupnika za zlostavljanje

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

22:54

Nove žrtve uglednog slovenačkog sveštenika: Još tri časne sestre prijavile Marka Rupnika za zlostavljanje
Papa na Cveti predvodio misu na Trgu svetog Petra u Rimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još tri časne sestre istupile su pred kancelarijom Vatikana koja se bavi seksualnim zlostavljanjem u katoličkoj crkvi kako bi prijavile Marka Rupnika, uticajnog slovenačkog sveštenika koji je izbačen iz jezuitskog reda 2023. godine nakon svedočenja o brojnim zlostavljanjima, preneli su danas italijanski mediji. 

Italijanska novinska agencija ANSA prenela je da su izvori u Vatikanu danas potvrdili da je vatikanskoj kancelariji za doktrinu do sada podneto ukupno pet tužbi navodnih žrtava sveštenika i umetnika Marka Rupnika, prenosi agencija STA.

Izveštaj dolazi nakon što su javno istupile dve žene koje su nekada bile članice reda Lojole, sada raspuštene ljubljanske zajednice časnih sestara u kojoj je Rupnik početkom 1990-ih navodno fizički, duhovno, psihički i seksualno zlostavljao određeni broj članica.

profimedia

 

One tvrde da je Rupnik neprekidno zlostavljao oko 20 od ukupno 40 monahinja u toj zajednici.

Još tri navodne žrtve koje su se obratile vatikanskoj kancelariji za doktrinu, od kojih je jedna još uvek časna sestra, potvrdile su prethodna svedočenja.

Kako prenosi ANSA, jedna od njih je takođe govorila o zlostavljanjima u umetničkom i kulturnom centru Aleti u Rimu koja je sprovodio Rupnik, ranije poznat po svojim mozaičkim delima u kapeli Redemptoris Mater u Vatikanu. Prema njenim rečima odnosi sa Rupnikom bili su propraćeni neprekidnim uznemiravanjima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa