Evropa

uživo RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo šest osoba, deset ranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/04/2024

-

08:45

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo šest osoba, deset ranjeno
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo šest osoba, deset ranjeno - Copyright AP/Vadim Ghirda/Andreea Alexandru/Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 773 dana. Ratna dejstva ne prestaju, a ne prestaju ni međusobne optužbe za napade. Ukrajina je napala rusku vojnu vazdušnu bazu Morozovsk u Rostovskoj oblasti i uništila šest ruskih ratnih aviona. S druge strane, RIA tvrdi da su Ruske trupe ušle u predgrađe grada Časov Jar u regionu Donjecka, dok Kijev to negira.

Ključni događaji:

  • Šest osoba poginulo, 10 ranjeno u ruskom napadu na Harkov
  • Stano: Rat koji je započela Rusija biće okončan pod uslovima Ukrajine
  • Kijev: U napadu na rusku vojnu vazdušnu bazu Morozovsk uništeno šest aviona
  • Ukrajina negira da su ruske snage ušle u predgrađe grada Časov Jar
  • Moldavska policija uz granicu s Ukrajinom verovatno pronašla delove ruskog drona

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.06Zelenski: Za potpunu odbranu Ukrajine potrebno je 25 sistema Patriot

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je za odbranu Ukrajine od ruske agresije potrebno 25 sistema Patriot.

„Da bi se Ukrajina u potpunosti zatvorila za budućnost poželjno je da ima 25 sistema Patriot, po šest do osam baterija. Svi naši partneri su toga dobro svesni, znaju čak i tačke na kojima treba da se nalaze relevantni sistemi. U svetu postoji nekoliko Patriot sistema ili njima sličnih, koji takođe funkcionišu veoma dobro“, rekao je Zelenski za nacionalni teleton „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je reč o velikom broju sistema, ali i da je teritorija Ukrajine velika.

21.12 U Donjecku poginule tri osobe u ruskom granatiranju

U oblasti Donjecka tri osobe su poginule tokom dana od posledica granatiranja ruskih trupa, saopštio je šef Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

"U današnjem granatiranju centralnog dela regiona poginule su 3 osobe, a 2 su ranjene“, naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da su danas popodne ruske snage artiljerijom granatirali naselja Kurahovska i Marinska.

20.22 Zelenski: 300.000 nije konačan broj vojnika koje Rusija može da mobiliše

Rusija se sprema da 1. juna mobiliše 300.000 vojnika, ali to nije konačan broj koji Moskva može da mobiliše, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Činjenica je da 300.000 nije konačan broj vojnika koje će Rusi mobilisati. Takođe, prema našim obaveštajnim podacima, oni bi trebalo da budu spremni da mobilišu 300.000 do 1. juna. To se vidi po nivou obučenih ruskih vojnika na frontu, pa će im trebati mesec dana da regrutuju toliki broj ljudi. Pošto nisu mnogo disciplinovani, možda neće imati vremena da mobilišu 300.000 prvog dana. Ali, ipak, moramo se osloniti na podatke koje imamo i moramo biti spremni“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je takođe naveo da je trenutno Ukrajina jedini prioritet i da "ako izgubimo državu, niko od političara neće imati budućnost".

20.08 Od avgusta 2023.izvezeno 36 miliona tona robe kroz ukrajinski crnomorski koridor

Više od 36 miliona tona robe izvezeno je kroz ukrajinski crnomorski koridor od otvaranja u avgustu 2023. godine, rekao je danas ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski koridor je već omogućio izvoz više robe nego Sporazum o izvozu žitarica, u kojem su posredovali Turska i Ujedinjene nacije u julu 2022. godine, iz kojeg se Rusija povukla u julu 2023. godine, preneo je Kijev independent.

Već u avgustu 2023., Ukrajina je otvorila novi koridor.

Od avgusta 2023. godine, 1.286 brodova je prošlo kroz koridor, uz pomoć kojih je izvezeno 25 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u Aziju, Afriku, Evropu, dodao je Kubrakov.

19.05 Šolc: Zapad da pomogne Ukrajini, Nemačka neće odustati od podrške Kijevu

Nemački kancelar Olaf Šolc apelovao je danas na Zapad da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije, ističući da Nemačka neće odustati od podrške Kijevu.

Govoreći na skupu evropskih socijaldemokrata u Bukureštu, Šolc je rekao da je najbolji način da se spreči bilo kakva eskalacija, uključujući i potencijalni konflikt između Rusije i NATO, "efikasno odvraćanje", preneo je Rojters.

"Rat u Ukrajini okončava se onog trenutka kada ruski predsednik Vladimir Putin odluči da povuče njegove trupe. Međutim, on može da donese takvu odluku samo ukoliko shvati da ne može da dobije rat na bojnom polju", rekao je nemački lider, čija zemlja je dosad pružila 28 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini.

15.59 Sinehubov: Novi ruski napad na Harkov, poginula najmanje jedna osoba

Najmanje jedna osoba je ubijena, a jedna ranjena, u poslepodnevnom ruskom napadu na ukrajinski grad Harkov, rekao je danas guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov. U popodnevnom napadu, Rusija je koristila navođene bombe, istakao je gradonačelnik Harkova Ihor Terekov, preneo je Kijev independent. Pogođen je okrug Ševčenkivskij, a došlo je i do oštećenja na civilnoj infrastrukturi, dodao je Sinehubov na Telegramu. Broj žrtava bi mogao da bude veći, jer se još utvrđuju sve činjenice i posledice napada.

14.40 Zelenski: Ne prestaje teror nad Harkovom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je, nakon što je u ruskom napadu na Harkov poginulo šest osoba, a ranjeno 10, izjavio da "ruski teror protiv Harkova ne prestaje" i da je izuzetno važno da se ojača protivvazdušna odbrana tog regiona.

U noćašnjem napadu na Harkov oštećeni su i stambeni objekti i civilna infrastruktura. "Moramo da učinimo nemogućim ovaj teror. Izuzetno je važno da ojačamo protivvazdušnu odbranu za region Harkova, a naši partneri mogu da nam pomognu u tome", kazao je Zelenski.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

08.55 Gradonačelnik: Šest osoba poginulo, 10 ranjeno u ruskom napadu na Harkov

Šest osoba je poginulo, a 10 je ranjeno u noćašnjem ruskom napadu na Harkov, na severoistoku Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov. On je na Telegramu napisao da je u napadu dronova "šahed" oštećeno najmanje devet višespratnica, niz upravnih zgrada, prodavnica, benzinska pumpa, kao i automobili, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske snage izvršile su jutros raketni napad na Zaporožje i u gradu su se čule najmanje dve eksplozije, napisao je na Telegramu načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov. Na celoj teritoriji Ukrajine noćas je bila proglašena vazdušna opasnost zbog ruskih krstarećih raketa i dronova, prenosi Ukrinform.

08.40 Gladkov: U granatiranju Belgoroda oštećeno 12 stambenih zgrada i dečja klinika

U ukrajinskom vazdušnom napadu na ruski grad Belgorod jutros je oštećeno 12 stambenih zgrada i razbijeni su prozori na dečjoj klinici, izjavio je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno protivvazdušnim sistemima iznad Belgorodske oblasti .

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.30 Rusija: Oboreno 10 ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jutros deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vazdušna opasnost u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, koja je trajala sat vremena, je ukinuta, saopštilo je na Telegramu regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/Vadim Belikov

 

08.20 Stano: Rat koji je započela Rusija biće okončan pod uslovima Ukrajine

Evropska unija ima jasan i definisan stav svih 27 država članica po pitanju ruske invazije na Ukrajinu i podržavaće Kijev do pobede, izjavio je portparol EU Peter Stano i dodao da će Ukrajina, kao žrtva ruske agresije, odrediti uslove pod kojima će se ovaj rat završiti.

"Ono što je zaista važno jeste stav EU koji je usaglašen između svih 27 zemalja članica. Ova pozicija podrazumeva podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno do njene zakonite pobede u ovom zakonitom odbrambenom ratu. Upravo to je stav Evropske unije ", naglasio je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Prinskrin/Tanjug video

 

07.40 Kijev: U napadu na rusku vojnu vazdušnu bazu Morozovsk uništeno šest aviona

Ukrajina je napala rusku vojnu vazdušnu bazu Morozovsk u Rostovskoj oblasti i uništila šest ruskih ratnih aviona u zajedničkoj operaciji koju su sprovele Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) i vojska, tvrdi izvor iz ukrajinske obaveštajne službe u izjavi Rojtersu.

Izvor nije rekao kako je napad izveden, ali je neveo i da je pričinjena šteta na još osam ruskih ratnih aviona, prenosi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove navode.

07.15 Ukrajina negira da su ruske snage ušle u predgrađe grada Časov Jar

Ukrajinska vojska  je negirala tvrdnje Rusije da su njene snage ušle u predgrađe Časov Jara, grada u istočnom regionu Donjecka, navodeći da se u toj oblasti vode borbe.

"Situacija tamo je veoma teška, borbe se nastavljaju, ali ruske trupe nisu tamo", rekao je za Rojters portparol istočne komande ukrajinske vojske  Andrij Zadubinji, dodajući da, kako je rekao, "ne treba verovati ruskim izveštajima".

06.30 Moldavska policija uz granicu s Ukrajinom verovatno pronašla delove ruskog drona

Granična policija u Moldaviji saopštila je da je na samoj granici te zemlje sa Ukrajinom pronašla nešto što, prema njenim navodima, izgleda kao delovi ruske bespilotne letelice iranske proizvodnje. 

U policijskom saopštenju se navodi da su fragmenti pronađeni sinoć u blizini sela Etulia i Vladiceni, kao i da je na njima natpis Heran-2, drugo ime za bespilotne letelice Šahed iranske proizvodnje koje Rusija koristi u sukobu sa Ukrajinom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa