Evropa

Objavljena deklaracija "Dignitas infinita": Vatikan odbacio promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

14:10

Objavljena deklaracija "Dignitas infinita": Vatikan odbacio promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Vatikanska Kancelarija za doktrinu vere objavila je danas deklaraciju "Dignitas infinita" u kojoj odbacuje promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda.

U deklaraciji se navodi da "bilo kakva intervencija promene pola, po pravilu, rizikuje da ugrozi jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća", prenosi Rojters.

Za teoriju roda, prema kojoj je rod komplikovaniji i nepostojaniji od tradicionalne podele na dve kategorije muškaraca i žena, Vatikan je ocenio da "želja za ličnim samoodređenjem, prema teroji roda, pored osnovne istine da je ljudski život dar, predstavlja potpadanje drevnom iskušenju da učinimo sebe Bogom, ulazeći u takmičenje sa jedinim pravim Bogom ljubavi koji nam je otkriven u Jevanđelju".

Surogat roditeljstvo, prema deklaraciji, predstavlja rušenje dostojanstva i majke i deteta.

Papa Franja je potvrdio ovu deklaraciju posle svog zahteva da se u nju uključe "siromaštvo, sitacija sa migrantima, nasilje nad ženama, trgovina ljudima, rat i druge teme", rekao je šef kancelarije, kardinal Viktor Manuel Fernandez.

U deklaraciji se ocenjuje kao protivna ljudskom dostajanju činjenica da "u nekim mestima, nemali broj ljudi je zatvoren, mučen i čak lišen života samo zbog njihove seksualne orijentacije".

Takođe su osuđeni abortus, eutanazija i smrtna kazna, i dodato je da je seksualno zlostavljanje, kao pretnja ljudskom dostojanstvu, "široko rasprostranjeno u društvu", kao i u Katoličkoj crkvi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa