Evropa

Zašto je Kadirov zabranio previše sporu i previše brzu muziku u Čečeniji: "Čuvamo naše muzičko nasleđe"

Komentari

Autor: Euronews

09/04/2024

-

19:25

Zašto je Kadirov zabranio previše sporu i previše brzu muziku u Čečeniji: "Čuvamo naše muzičko nasleđe"
Čečenski lider Ramzan Kadirov - Copyright AP Photo/Musa Sadulayev

veličina teksta

Aa Aa

Čečenija je, navodi tamošnji ministar kulture Musi Dadajev, zabranila svu muziku izvan 80-116 BPM (otkucaja u minutu) – ograničenje koje će isključiti  bezbroj pesama i muzičkih žanrova kao što su pop, dens i elektro muzika, koji često prelaze tempo od 120 BPM.

Ruska republika Čečenija  donela je odluku da sva muzika treba da "odgovara tempu od 80 do 116 otkucaja u minutu (BPM)" – što znači da bi dosta moderne zapadne muzike bilo zabranjeno da se javno pušta u medijima ovog konzervativnog društva.

Novi standard muzike u Čečeniji je relativno spor u poređenju sa velikom količinom moderne pop muzike, kao i elektro, rejv, dubstep i tehno muzike – koja ima tendenciju da ima veći BPM. Najveći broj pop pesama kreće se od 100 do 130 BPM, tempa koji se obično koristi za stvaranje privlačnog i plesnog ritma. prenosi Euronews.

Na primer, Daft Punk numere su uglavnom oko 120-127 otkucaja u minuti, dok bi svako ko bi razmišljao da svira "Bad Romance" Lejdi Gage, "Wrecking Ball" Majli Sajrus ili čak "Tragedy" Bee Geesa kršio novu cenzuru – sve u ime održavanja tradicionalnih vrednosti.

Lider republike Ramzan Kadirov naložio je ministru kulture Musi Dadajevu da učini da čečenska muzika bude "u skladu sa čečenskim mentalitetom", navodi The Moscow Times.

"Pozajmljivanje muzičke kulture od drugih naroda je nedopustivo", rekao je Dadajev i dodao:

"Ja sam objavio konačnu odluku, dogovorenu sa šefom Čečenske Republike Ramzanom Ahmatovičem Kadirovim, da od sada sva muzička, vokalna i koreografska dela moraju da odgovaraju tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti", rekao je Dadajev, navodi ruska državna agencija TASS.

Ovo osigurava da čečenska muzička i plesna kreacija bude usklađena sa "čečenskim mentalitetom i muzičkim ritmom", sa ciljem da "narodu i budućnosti naše dece donese kulturno nasleđe čečenskog naroda", dodao je Dadajev.

Kažu da je umetnicima dat rok do 1. juna da "prepišu" muziku koja ne ispunjava kriterijume - a ako se njihova muzika ne preradi, neće im biti dozvoljeno da je izvode u javnosti.

"Dobrodošli u Čečeniju"

Čečenija se nalazi u regionu Severnog Kavkaza između Kaspijskog i Crnog mora. Gotovo je sasvim muslimanska republika, koja čini dobar deo granice Rusije sa Gruzijom. Ona je glasno podržala rusku invaziju na Ukrajinu, a takođe je predvodila i talas anti-LGBTQ+ nasilja poslednjih godina, uključujući izveštaje o čistkama protiv homoseksualaca.

Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava su 2017. godine pozvali vlasti da istraže navode da su gej muškarci bili meta, pritvarani, mučeni i ubijani zbog svoje seksualnosti.

Brutalni progon LGBTQIA+ zajednice od strane Čečenije su UN opisali kao "čin progona i nasilja bez presedana".

Za više informacija o borbi sa kojom se suočava LGBTQIA+ zajednica u Čečeniji, bitno je pogledati "Dobrodošli u Čečeniju" iz 2020. godine, treće poglavlje u nezvaničnoj "trilogiji aktivizma" istraživačkog novinara koji je postao režiser, Dejvida Fransa.

To je otvoren i često mučan sadržaj u kome je korišćena digitalna tehnika da prikrije identitet ljudi sa kojima je Dejvid Frans razgovarao (za razliku od konvencionalnog pristupa, odnosno zamagljenih lica), osiguravajući da publika i dalje može da saoseća sa sagovornicima, čak i kada  oni u suštini nose digitalnu masku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa