Evropa

Čečenski lider Kadirov optužio Ukrajinu za kidnapovanje omiljenog konja, navodna cena za otkup - "prava sitnica"

Komentari

Autor: Euronews

16/05/2023

-

20:44

Čečenski lider Kadirov optužio Ukrajinu za kidnapovanje omiljenog konja, navodna cena za otkup - "prava sitnica"
Bronze Cannon - Copyright AP Photo/Musa Sadulayev

veličina teksta

Aa Aa

Ramska Kadirov, šef ruske Čečenske Republike i jedan od ključnih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina optužio je Ukrajinu za kidnapovanje njegovog omiljenog konja. On tvrdi da su njegovog pastuva Zazu ukrale ukrajinske "specijalne službe" iz štale u Češkoj i za njegov otkup tražile oko 20.000 dolara, što je on platio, piše Euronews.

Objavljujući "dobre vesti" da je Zazu  "dobro" i da je na povratku kući, 46-godišnji Kadirov napisao je na postu Telegrama u ponedeljak da konačno može da "kaže šta se zaista dogodilo."

Pastuv Zazu , koga je nazvao "prvim koji je podneo najveći teret evropskih sankcija" je navodno bio "zatvoren" godinama u češkoj štali kod Krabčica.  Početkom 2023. Kadirov je tvrdio da su mu se obratili Ukrajinci, preko posrednika, koji su mu ponudili da otkupi 16-godišnjeg engleskog čistokrvnog konja.

"Znali su za moju vezanost za konja," napisao je na Telegramu. "Naravno, pristao sam." 

profimedia

 

Međutim, umesto da dobije konja nazad, čečenski lider je tvrdio da su ukrajinske "tajne službe" imale hrabar plan i da su jednostavno ukrale konja iz štale u Češkoj u dosluhu sa češkom policijom." 

 "Bilo je čudno da tako skup konj jednostavno nestane, ali se ispostavilo da je moguće", kaže Kadirov.

Kadirov je navodnu svotu za oslobađanje konja opisao kao " pravu sitnicu" s obzirom na njegov "odličan pedigre".

Zazu je zaplenjen sa ostalom imovinom u Evropi čečenskog lidera u okviru sankcija EU koje su mu uvedene 2014. zbog njegove navodne uloge u rasprostranjenom kršenju ljudskih prava. 

Sankcije su sprečile Zazu, nekada dobro poznatog pastuva na trkačkoj sceni,  da se takmiči i značilo je da je konj praktično zatvoren zajedno sa nekoliko drugih Kadirovih trkačkih konja. 

"Sada je Zazu na putu kući," objavio je Kadirov. 

"Prijatelji, ako treba da donesete nešto iz Evrope, obratite se ukrajinskim specijalnim službama. Brzo, profesionalno, jeftino, zaobilazeći sankcije," napisao je na Telegramu. 

Euronews nije mogao da  nezavisno proveri sve njegove tvrdnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa