Evropa

Kremlj: Smatramo da Kadirov nastavlja da vodi Čečeniju

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2022

-

23:57

Kremlj: Smatramo da Kadirov nastavlja da vodi Čečeniju
Kremlj: Smatramo da Kadirov nastavlja da vodi Čečeniju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je upoznat sa izjavom čečenskog lidera Ramzana Kadirova da namerava da napusti funkciju šefa države, ali da se to još "nije materijalizovalo", što znači da će nastaviti da rukovodi tom republikom.

"Da, zaista smo videli tu izjavu, ali, ako ja to dobro razumem, to se još nije materijalizovalo. Za sada je naš stav da on nastavlja da rukovodi Čečenijom", kazao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Ramzan Kadirov izjavio nedavno je da je već predugo na čelu te ruske republike i da je zaslužio "neograničen i dugačak odmor".

Kadirov je podsetio na činjenicu da je na čelu Čečenije već 15 godina i ocenio da je jedan od "dugotrajnijih" među sadašnjim šefovima konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

Ramzan Kadirov (45) na vlast u Čečeniji došao je 2007. godine i to na funkciju predsednika ove Rupublike u sastavu Ruske federacije. Član je Biroa Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsednik Vladimir Putin. Borio se u oba čečenska rata, s tim što je u prvom bio protiv federalnih snaga, a u drugom je, zajedno sa svojim ocem, prešao na stranu Rusije.

Nakon smrti njegovog oca Ahmada Kadirova, 2004. Ramzan je imenovan za prvog zamenika premijera Čečenske Republike, a Putin ga 2007. godine imenuje na funkciju predsednika Čečenije. Na ovu funkciju ponovo je izabran odlukom Dmitrija Medvedeva 2011. koji je tada bio predsednik Rusije. Njujork tajms je još ranije objavio da budžet Čečenije zavisi čak 90 odsto od subvencija Rusije.

Kadirov je Putinov saradnik i podržava ga u invaziji Ukrajine, a podržao je i rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) nedavno je objavila na službenim stranicama da je prikupila "nesporne dokaze o ratnim zločinima" koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa