Evropa

Kadirov objavio da misli da je vreme da ode sa čela Čečenije – ko je čečenski vođa i kako je postao Putinov saradnik

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/09/2022

-

17:45

Kadirov objavio da misli da je vreme da ode sa čela Čečenije – ko je čečenski vođa i kako je postao Putinov saradnik
Ramzan Kadirov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da razmišlja o ostavci, što se može čuti na snimku objavljenom danas na njegovom Telegram nalogu.

"Upravo sam saznao da imam najduži stav kao šef jednog konstitutivnog subjekta Ruske Federacije. Vodio sam Republiku Čečeniju 15 godina. Smatram da je došlo vreme da odem, pre nego što me izbace", kazao je Kadirov u video snimku, preneo je TASS.

On je rekao da veruje da je pošteno zaslužio "dobar i dug odmor". Kadirov je izrazio nadu da će ga Čečeni razumeti.

Ko je Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov (45) na vlast u Čečeniji došao je 2007. godine i to na funkciju predsednika ove Rupublike u sastavu Ruske federacije. Član je Biroa Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsednik Vladimir Putin. Borio se u oba čečenska rata, s tim što je u prvom bio protiv federalnih snaga, a u drugom je, zajedno sa svojim ocem, prešao na stranu Rusije.

Nakon smrti njegovog oca Ahmada Kadirova, 2004. Ramzan je imenovan za prvog zamenika premijera Čečenske Republike, a Putin ga 2007. godine imenuje na funkciju predsednika Čečenije. Na ovu funkciju ponovo je izabran odlukom Dmitrija Medvedeva 2011. koji je tada bio predsednik Rusije. Njujork tajms je još ranije objavio da budžet Čečenije zavisi čak 90 odsto od subvencija Rusije.

Kadirov je Putinov saradnik i podržava ga u invaziji Ukrajine, a podržao je i rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) nedavno je objavila na službenim stranicama da je prikupila "nesporne dokaze o ratnim zločinima" koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov.

profimedia

 

Raskošan život i prijateljstvo sa svetskim zvezdama

Osim što voli da snima svoje odlaske u teretanu i objavljuje ih na društvenim mrežama, Kadirov je poznat i po kontroverznim izjavama. Vodi potpilično raskošan život, a i kreće se u popularnom društvu. Na proslavu 35. rođendana Kadirov je pozvao pevača Sila, violinistkinju Vanesu Mej i glumca Van Dama i oskarovku Hilari Svonk.

Kod kuće ima lava i tigra, a osim s divljim mačkama svoju moć dokazuje raznim hobijima. Bavi se boksom i veliki je fudbalski fan, a i vlasnik je i predsednik FK Tereka iz Groznog. Boksersku legendu Majka Tajsona zove velikim prijateljem, a pokojni fudbaler Dijego Maradona u Čečeniju je došao samo zbog njega.

Ramzan ističe da je izuzetno religiozan, a u skladu sa islamom zabranio je proizvodnju alkohola u zemlji, a kockanje proglasio kriminalnim delom. Oduvek se hvalio kako je veliki musliman te je naredio i da sve žene moraju da nose feredžu.

Radikalne mere preduzeo je i 2006. godine nakon što je danski list objavio karikature proroka Muhameda, koje su izazvale bes muslimana u Danskoj, ali i celoj Evropi. Vernici su isticali kako se karikaturista "sprda" s Muhamedom, a Kadirov je celu situacija zapečatio zabranom ulaska Danaca u Čečeniju. Dance je nazvao špijunima i pro-teroristima. Zabranio je i rad svih danskih institucija u zemlji. Sve ove njegove odluke službena Moskva je poništila.

To je ujedno i jedna od retkih reakcija ruskih vlasti na njegovu vladavinu otkad je došao na čelo Čečenije. "Ja sam sin svog naroda. Nije bitno jesam li premijer, vojnik ili policajac. Najvažnije je da sam svom narodu koristan te da građanima mogu pogledati u oči i reći im da iza mojih postupanja postoji njihova korist", rekao je Kadirov.

Optuživali su ga za upletenost u mnoga politička ubistva u Čečeniji i izvan nje, a i sam Kadirov je preživeo više pokušaja atentata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa