Evropa

RAT U UKRAJINI Delegacija IAEA obišla Zaporožje: Imamo mnogo informacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

07:09

RAT U UKRAJINI Delegacija IAEA obišla Zaporožje: Imamo mnogo informacija
RAT U UKRAJINI Delegacija IAEA obišla Zaporožje: Imamo mnogo informacija - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravchenko, Emilio Morenatti, Andrii Marienko, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 190. dan rata u Ukrajini. Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju juče je stigla je u nuklearnu elektranu Zaporožje u cilju sprečavanja nuklearnog akcidenta, a iz Moskve poručuju da imaju dokaze da je Ukrajina granatirala ovu nuklearku 29. avgusta. Iz SAD najavljuju da narednih dana Ukrajini stiže nova vojna pomoć, a donacija artiljerijske municije koju je uputila Švedska već je stigla. Borbe na jugu zemlje su nastavljene i dok Kijev tvrdi da su ostvareni vojni uspesi kod Hersona iz Moskve navode da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile.

Ključni događaji

  • Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju obišla je nuklearnu elektranu Zaporožje, a šef agencije Rafael Grosi rekao je da će tim nastaviti svoje prisustvo u NE
  • Ukrajina nastavlja naoružavanje, donacija Švedske već stigla, iz SAD najavljena nova vojna pomoć
  • Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske televizijske kanale
  • Nastavljene borbe u oblasti Herson na jugu Ukrajine
  • Velika Britanija najavila da će Ukrajini obezbediti podvodne dronove za traženje mina

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.43 Berbok:Sankcije RUS ostaju, sve i da Nemci izađu na ulice

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da Berlin mora da podrži Ukrajinu, čak i ako Nemci izađu na ulice zbog rastućih cena energenata.

"Ako dam obećanje ljudima u Ukrajini - ''Mi smo uz vas, dokle god smo vam potrebni'' - onda želim to da ispunim. Bez obzira na to šta moji nemački birači mislili, ali ja želim da to ponudim narodu Ukrajine", rekla je Berbok.

Dodala je da će sankcije Rusiji ostati na snazi i tokom zime, čak i ako političari budu suočeni sa nezadovoljnim građanima.

22.18 Sastanak Saveta bezbednosti UN 22. septembra o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće 22. septembra sastanak o Ukrajini, navedeno je u programu rada objavljenom na sajtu SB UN. Sastanak će biti održan na temu "Održavanje mira i bezbednosti Ukrajine".

20.05 Putin: Misija Rusije je da se zaštiti i okonča rat protiv Donbasa

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu.

"Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja preti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju", rekao je on.

18.50 Grosi: Postoji još mnogo toga što treba uraditi

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi obratio se nakon obilaska nuklearne elektrane Zaporožje i rekao da je obišao u prvoj turi ključna mesta u elektrani. "Naravno, postoji još mnogo toga što treba uraditi. Moj tim ostaje, a najvažnije je da nastavljamo svoje prisustvo ovde", poručio je on.

Agencija prenosi da je pet članova IAEA misije ostalo u nuklearnoj elektrani i oni raspakuju opremu koju su doneli i ostaće da rade na licu mesta. Očekuje se da posao završe do 3. septembra.

17.45 Delegacija IAEA obišla Zaporožje: Imamo mnogo informacija

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija, javlja agencija RIA Novosti. Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

16.25 Velika Britanija će Ukrajini obezbediti podvodne dronove za traženje mina

Velika Britanija će ukrajinskoj vojsci obezbediti šest podvodnih dronova za traženje mina, saopštila je danas pres-služba ukrajinskog Generalštaba. Prema ukrajinskoj strani, radi se o lakim autonomnim vozilima dizajniranim za upotrebu u plitkoj vodi, koji efikasno rade na dubini do 100 metara kako bi detektovali, lokalizovali i identifikovali mine pomoću seta senzora, prenosi agencija RIA Novosti.

14.54  Makron: Treba nastaviti dijalog sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je za nastavak dijaloga sa Rusijom, kako bi se sprečila eskalacija sukoba u Ukrajini, ali je istovremeno i obećao bezrezervnu podršku Kijevu u potencijalno "dugom ratu". Makrona su kritikovali Ukrajina i istočnoevropski saveznici, jer su njegovu politiku videli kao dvostruku - s jedne strane je podržavao Kijev nakon napada Rusije, ali je s druge strane zadržao dijalog s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, navodi Rojters.

"Moramo se pripremiti da dugotrajan rat", rekao je Makron.

13.51 Tim IAEA stigao u NE Zaporožje

Inspektori UN stigli su u nuklearnu elektranu Zaporožje na jugoistoku Ukrajine koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštila je ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom. Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju viđen je kako stiže u elektranu u pratnji velikog konvoja ruskih vojnika, preneo je Rojters.

13.23 Lavrov: Nećemo reciprocno odgovoriti EU na vizna ograničenja

Rusija ne treba da zatvara svoje granice, niti treba da uzvrati recipročnim merama građanima Evropske unije kao odgovor na restrikcije ruskim državljanima u Šengen zoni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Nećemo se samoizolovati. Verujem da ne treba da preuzimamo recipročne mere i kolektivno kaznimo građane zemalja EU kao odgovor na šengenske zidove koje pokušavaju da podignu oko nas", kazao je ruski diplomata, preneo je TASS.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da Rusija "neće glupo odgovoriti na glupost evropskih zemalja" po pitanju izdavanja viza.

12.12 MKCK poziva na obustavu vojnih operacija oko NE Zaporožje

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) pozvao je na obustavu vojnih operacija oko nuklearne elektrane Zaporožje, upozoravajući da bi napad na postrojenje bio "katastrofalan".

„Krajnje je vreme da prestanemo da se igramo sa vatrom i umesto toga preduzmemo konkretne mere“ za zaštitu ove lokacije. I najmanja greška u proračunu mogla bi da izazove štetu zbog koje bismo žalili decenijama“, rekao je generalni direktor MKCK Robert Mardini novinarima u Kijevu.

10.57 Podoljak: Rusi gađaju rutu misije IAEA

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljski optužio je danas ruske snage za napade na grad Energodar u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje koju danas treba da poseti misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Podoljak je rekao da ono što se danas dešava oko nuklearke pokazuje "stvarnu težinu ruskih garancija za bilo koje posrednike", prenosi Gardijan.

09.47 Moskva: Ukrajinske trupe pokušale da preuzmu Zaporožje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske trupe koje su se danas iskrcale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje pokušale da zauzmu nuklearku. U saopštenju se precizira da su se ukrajinske snage iskrcale na obalu Dnjepra, tri kilometra severoistočno od nuklearke. Prema navodima ruskog Ministarstva, u akciji su učestvovale dve diverzantske grupe do 60 ljudi u sedam čamaca, prenosi RIA Novosti. U saopštenju se ističe da su „preduzete mere za uništavanje neprijatelja, uključujući upotrebu vojne avijacije“.

09.45 Kijev: Isključen jedan reaktor u Zaporožju zbog granatiranja

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, isključen je zbog ruskog granatiranja, saopštio je u danas operater Energoatom. Energoatom je dodao i da šesti reaktor, jedini trenutno u funkciji, "nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine“ i da omogućava snabdevanje postrojenja strujom za sopstvene potrebe, navodi britanska agencija.

Euronews

08.58 Proruska uprava: Ukrajinske jurišne trupe iskrcale se u rejon Energodara

Ukrajinske trupe iskrcale su se kod Energodara na jugu Ukrajine, rekao je danas načelnik proruske uprave tog grada u čijoj se bilzini nalazi nuklearka Zaporožje, Aleksandar Volga. Prema njegovim rečima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine uspele su da blokiraju obližnje odmaralište, prenosi RIA Novosti. Član proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da je uikrajinski jurišni tim pokušao da sleti u blizinu Energodara "kako bi sprečio misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da stignu u nuklearku Zaporožje. Lokalna proruska administracija saopštila je i da ukrajinska strana uoči planirane posete delegacije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje granatira Energodar i da je u protekla 24 sata zabeleženo više od 60 udara.

07.34 Međusobne optužbe za granatiranje Energodara

"Ukrajinska vojska od jutros izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje", saopštila je proruska vojno-civilna administracija tog grada. Na telegram kanalu gradske administracije postavljene su fotografije na kojima se vidi šteta pričinjena granatiranjem Energodara, prenosi Tass. S druge strane Ukrinform navodi da gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov javlja da je grad od jutra pod stalnom minobacačkom vatrom, da Rusi iz helikoptera gađali stambene četvrti u gradu u kome je NE Zaporožje i da ima žrtava. Prenose i njegov apel da stanovnici ostanu kod kuće.

 

 

07.08 Misija IAEA za danas planira posetu nuklearki Zaporožje

Tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebalo bi danas da stigne u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi ispitali bezbednosnu situaciju u postrojenju s obzirom na svakodnevno granatiranje za koje se međusobno optužuju ruska i ukrajinska strana.

06.55 Rusija: Imamo dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je juče da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta. Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

06.45 Reznikov: Švedska isporučila artiljerijsku municiju

Švedska je Ukrajini obezbedila novi paket pomoći za odbranu koji sadrži artiljerijski municiju, rekao je tamošnji ministar odbrane Aleksej Reznikov. "Sjajne vesti iz Švedske – sedmi vojni paket sa artiljerijskom municijom ojačaće ukrajinsku armiju", napisao je Reznikov na Tviteru, zahvaljujući švedskim ministrima spoljnih poslova i odbrane. "Zajedno ćemo vratiti mir i bezbednost u Evropu", dodao je Reznikov.

 

 

06.35 Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske televizijske kanale

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje Evropske unije da zabrane emitovanje svih ruskih TV kanala na svojoj teritoriji.

"Nijednom ruskom državnom kanalu ne bi trebalo da se dozvoli da radi u okviru EU", rekao je Zelenski, prenela je agencija RIA Novosti.

06.25 Sijarto: Ministri EU bez dogovora o zabrani izdavanja viza Rusima

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore o opštoj zabrani izdavanja viza Rusima, jer je više zemalja članica bilo protiv, saopštio je juče mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa kolegama u Pragu. Kako je rekao, EU će suspendovati sporazum sa Rusijom koji olakšava izdavanje viza, ali neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza, jer zemlje nisu u tome jednoglasne.

Apel Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi podelio države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok su joj se drugi usprotivili iz straha da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje. Pojedine zemlje koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničile vize Rusima. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.05 Misija IAEA stigla u Zaporožje

Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju stigla je u Zaporožje. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je po dolasku da je misija "tehnička" i da je njen cilj da se spreči nuklearni akcident.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Komentari (0)

Evropa