Evropa

Sijarto: Ministri EU bez dogovora o zabrani izdavanja viza Rusima, usaglašeno suspendovanje viznih olakšica

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

12:55

Sijarto: Ministri EU bez dogovora o zabrani izdavanja viza Rusima, usaglašeno suspendovanje viznih olakšica
Sijarto: Ministri EU bez dogovora o zabrani izdavanja viza Rusima, usaglašeno suspendovanje viznih olakšica - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore o opštoj zabrani izdavanja viza Rusima, jer je više zemalja članica bilo protiv, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa kolegama u Pragu.

Ipak, ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što će otežati ruskim građanima ulazak u EU, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Dogovorili smo se o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između Evropske unije i Rusije", rekao je Borelj na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova u Pragu, preneo je Rojters.

Kako je rekao, to će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju zemlje članice EU, te će se one teže i duže dobijati. Dodao je i da je od sredine jula došlo do značajnog povećanja broja prelazaka iz Rusije u susedne države.

"Ovo je postalo bezbednosni rizik za susedne države", rekao je šef evropske diplomatije i dodao da su pored toga videli mnoge Ruse kako putuju "radi razonode i kupovine kao da u Ukrajini ne besni rat".

"Ovaj zajednički pristup sprečiće slučajeve u kojima Rusi kupuju vize", istakao je.

Pasoši koje izdaju ruske vlasti na okupiranim teritorijama u Ukrajini neće se priznavati u okviru EU, a evropski ministri su zadužili i Evropsku komisiju da ispita stotine hiljada ruskih viza koje su još u opticaju.

Nepomirljivi stavovi o (ne)izdavanju viza

Iako je suspendova sporazum o viznim olakšicama, izostao je dogovor o zabrani zdavanja viza za ruske državljane. Francuska i Nemačka su uoči sastanka objavile zajednički dokument u kojem se kaže da bi ograničavanje viza za Ruse bilo kontraproduktivno.

Tanjug AP/Petr David Josek

 


Apel Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi podelio države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok su joj se drugi usprotivili iz straha da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje. Pojedine zemlje koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničile vize Rusima.

Iz Poljske i baltičkih država članica - Estonije, Letonije i Litvanije upućeni su danas pozivi Evropskoj uniji da uvede zabranu turističkih viza za ruske državljane, uz upozorenje da je to pitanje nacionalne bezbednosti, dok rat Rusije protiv Ukrajine traje, prenosi AP.

 Evropska unija ne sme da pokaže neslaganja povodom zahteva nekih članica iz istočne Evrope da se zabrane vize ruskim turistima, upozorio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, prenosi Rojters.

Šef diplomatije EU pozvao je države članice da se dogovore oko ovog pitanja, navodi britanska agencija.

"Moraćemo da postignemo sporazum i donesemo političku odluku", saopštio je Borelj novinarima nakon dolaska na drugi dan sastanka ministara spoljnih poslova EU u Pragu.

On je još rekao da će se zalagati da se postigne jedinstvo i da unija "ne može sebi da dozvoli da bude razjedinjena u tako važnoj stvari, kao što su međuljudski odnosi između ruskog društva i evropskih naroda", navodi Rojters.

Ali na sastanku ministara spoljnih poslova EU u glavnom gradu Češke, Pragu, druge zemlje članice, poput Francuske, Nemačke i Belgije, zauzele su stav da je važno ne kažnjavati građane Rusije koji bi mogli da se usprotive ratu ili one koji moraju da uđu u Evropu iz humanitarnih razloga, navodi AP.

EU je već pooštrila vizna ograničenja za ruske zvaničnike i poslovne ljude tokom maja, u sporazumu iz 2007. o olakšicama putovanja između Moskve i Brisela, ali severne članice insistiraju na širim zabranama.

"Moramo odmah da povećamo troškove za Putinov režim. Gubitak vremena plaća se krvlju Ukrajinaca", rekao je novinarima estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu, navodi AP.

Jedinstvena pravila bi trebalo da važe u 26 zemalja Šengenske zone, koje su službeno ukinule granične kontrole na međusobnim granicama, ali Reinsalu je rekao da je "u nadležnosti Estonije, prema principu nacionalne bezbednosti, da odlučuje o pitanjima ulaska na njeno tlo".

Peka Havisto, ministar spoljnih poslova Finske, koja deli najdužu granicu EU sa Rusijom, podvukao je da će njegova zemlja od četvrtka smanjiti broj viza koje se izdaju ruskim građanima na 10 odsto od redovnog.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Oni će moći da se prijavljuju za putovanja samo u četiri ruska grada.

"Važno je da pokažemo da u isto vreme kada Ukrajinci pate, turizam ne bi trebalo da nastavi normalno da se odvija. Finska je već donela odluku da ograniči broj turističkih viza. Nadamo se da će cela Evropska unija doneti slične odluke", rekao je Peka Havisto.

"Važno je ciljati prave osobe"

U okolnosima kada postoje različita mišljenja zemalja članica po ovom pitanju, danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod izjavio je da se nada da će se pronaći zajednički stav EU, ukazujući na činjenicu da ukrajinski državljani nemaju luksuz da biraju da li mogu da napuste svojom ratom razorenu zemlju, navodi AP.

"To mora da ima posledice na svim frontovima. Želimo da ograničimo vize za ruske turiste i pošaljemo jasan signal Putinu, Rusiji, da ono što on radi u Ukrajini je potpuno neprihvatljivo", rekao je Kofod.

Belgijska ministarka spoljnih poslova Hadja Labib naglasila je da je važno izbeći stvaranje takvog sistema "gde bi Rusi mogli da kupuju vizu među zemljama Evropske unije".

"Veoma je važno ciljati prave osobe. Odnosno, oni koji podržavaju ovaj nepravedni rat protiv Ukrajine i oni koji pokušavaju da izbegnu sankcije koje smo mi uveli", rekla je ona.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona se složila i poručila da je "važno napraviti razliku između odgovornih za rat, u prvom redu ruskog predsednika, njegovih saradnika i svih onih koji podržavaju njegove ratne napore, i ruskih građana, umetnika, studenata, novinara".

Prema njenim rečima, jasno je da su "prvi odgovorni za rat, a ostali ne", navodi AP.

Kako je ranije preneo briselski Euroaktiv, ministri spoljnih poslova EU trebalo bi danas na sastanku u Pragu da razgovaraju o tome da se ruskim turistima uskrate šengenske vize, što je podelilo države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok joj se drugi žestoko opiru, pošto strahuju da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Komentari (0)

Evropa