Evropa

RAT U UKRAJINI Članovi tima IAEA ostaju u NE Zaporožje, Zelenski traži da pozovu na demilitarizaciju elektrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2022

-

07:55

RAT U UKRAJINI Članovi tima IAEA ostaju u NE Zaporožje, Zelenski traži da pozovu na demilitarizaciju elektrane
RAT U UKRAJINI Članovi tima IAEA ostaju u NE Zaporožje, Zelenski traži da pozovu na demilitarizaciju elektrane - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti, Andrew Kravchenko, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 191. dan rata u Ukrajini. Borbe u oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje ne prestaju, a tokom jučerašnjeg dana Rusija i Ukrajina razmenile su međusobne optužbe za granatiranje Energodara, grada u čijoj se bilzini nalazi ova nuklearka. Uprkos tome, delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju obišla je nuklearnu elektranu, a pet članova IAEA misije je ostalo u njoj. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija najavio je sastanak o Ukrajini 22. septembra.

Ključni događaji:

  • Delegacija IAEA obišla Zaporožje, deo Misije ostao u nuklearci
  • Sastanak Saveta bezbednosti UN 22. septembra o Ukrajini
  • Međusobne optužbe za granatiranje oblasti oko nuklearke Zaporožje
  • Rusija neće recipročno odgovoriti EU na vizna ograničenja
  • Grosi: Fizički integritet NE Zaporožje više puta bio narušen
  •  Medvedev: Ako EU ograniči cenu ruskog gasa, neće ga biti
  • Zelenski: Od IAEA još nismo čuli poziv Rusiji da demilitarizuje elektranu
  • Šojgu: Rusija nema teško naoružanje u NE Zaporožje
  • Sinegubov: Raketni napadi na Harkov

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

22.40 Grosi će podneti izveštaj o Zaporožju sledeće sedmice

Šef Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da planira da sledeće nedelje podnese izveštaj o bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga. Nakon što je sa misijom IAEA boravio u Energodaru, gde se nalazi elektrana Zaporožje, Grosi je u Beču održao konferenciju za novinare i saopštio da je šest članova IAEA ostalo u Zaporožju, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će se broj članova misije IAEA smanjiti na dva i da se njihovo prisustvo u Zaporožju planira na duže vreme. "Vojne aktivnosti i operacije se povećavaju u tom delu zemlje i to me zabrinjava. Očigledno je da je statistička verovatnoća da će doći do veće materijalne štete i dalje prisutna", kazao je Grosi, preneo je AP.

21.36 Rusi tražili 56 viza za odlazak u SAD

Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih država kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji, koja planira da putuje u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca (13. – 27. septembar), ali zasad nije dobila nijednu, javlja Rojters. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naveo u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je situacija "alarmantna", jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN.

20.50 Bela kuća: Ograničenje cene nafte smanjiće Rusiji prihode za rat

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je danas da će globalno ograničenje cene ruske nafte značajno smanjiti prihode Rusije u borbi protiv Ukrajine, javlja Rojters.Ona je dodala da će ograničenje cena dati brojnim zemljama poziciju da sklope bolje sporazume sa Rusijom i da će Bela kuća raditi narednih nedelja na tome da se odredi gornja granica cene ruske nafte. Ranije u toku dana, grupa ministra finansija G7 složila se da uvede ograničenje na cenu ruske nafte.

20.00 Gasprom do daljeg zbog kvara zaustavlja Severni tok 1

Ruski Gasprom saopštio je danas da će snabdevanje prirodnim gasom preko Severnog toka 1 ostati u prekidu nakon što se glavna turbina na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga pokvarila, odnosno, prijavljeno je curenje gasa, javlja Rojters. Navodi se da turbina ne može da radi bezbedno dok se ne popravi kvar, a Gasprom nije dao vremenski okvir kada bi moglo da se nastavi snabdevanje Evropom preko Severnog toka 1.

17.50 Danilov: Još nismo svesni opasnosti u Zaporožju

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Oleksij Danilov rekao je danas da vlada njegove zemlje još nije potpuno svesna situacije u vezi sa potencijalnim pretnjama u nuklearnoj elektrani Zaporožje, uprkos inspekciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je u toku. On je u intervjuu za AP apelovao na dodatnu međunarodnu podršku u pokušajima za demilitarizaciju te nuklearke.

16.50 Gasprom spreman da sutra nastavi isporuke gasa

Ruski energetski gigant Gasprom spreman je da sutra, nakon trodnevnog remonta, obnovi isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok 1" prema Nemačkoj, prenosi Rojters. Pre obustave rada, gasovod je radio sa 20 odsto kapaciteta. Gasprom je isključio gasovod Severni tok 1 od 31. avgusta do 3. septembra i planirano je da isporuke budu nastavljene sutra u 03.00 po srednjeevropskom vremenu.

16.40 Ukrajinska SBU: Uhapšena supruga ukrajinskog vojnika, špijunirala za Ruse

Žena iz istočne Ukrajine stara 31 godinu uhapšena je pod optužbom da je slala informacije o lokaciji jedinice svog supruga koji je u ukrajinskoj vojsci i druge vojne podatke ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi, saopštila je danas ukrajinska Državna služba bežbednosti (SBU). U saopštenju se navodi da je neimenovana žena iz Dnjepropetrovske oblasti prenosila i informacije o lokacijamavojnih zgrada i opreme na pozicijama na frontu u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

15.58 Lideri G7 jednoglasno doneli odluku o ograničenju cene ruske nafte 

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G7 jednoglasno su danas na virtuelnom samitu doneli odluku o uvođenju ograničenja cene ruske nafte, saopštio je na konferenciji za novinare japanski ministar finansija Šuniči Suzuki. Suzuki je rekao da je odluka doneta s ciljem da se "ograniče prihodi Rusije od energenata". Više o tome u odvojenom tekstu.

14.20 Medvedev: Ako EU ograniči cenu ruskog gasa, neće ga biti

Ako lideri G7 odluče da nametnu ograničenja cena ruske nafte, to će dovesti do značajne destabilizacije globalnog tržišta nafte, saopštio je Kremlj.

"Kompanije koje nameću ograničenje cena neće biti među primaocima ruske nafte. Jednostavno nećemo sarađivati sa njima na netržišnim principima. Jedno se može sa sigurnošću reći, a to je - takav potez će dovesti do značajne destabilizacije tržišta nafte", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev poručio je da ruskog gasa u Evropi "jednostavno neće biti" ako Evropska unija za njega nametne gornju granicu cena.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je navela da je ta mera potrebna "da bi se zaustavili pokušaji ruskog predsednika Vladimira Putina da manipuliše evropskim energetskim tržištem".

12.09 Zelenski: Od IAEA još nismo čuli poziv Rusiji da demilitarizuje elektranu

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporiškoj nuklearnoj elektrani i dalje bi mogla da ima važnu ulogu, uprkos poteškoćama zbog ruskog vojnog prisustva u postrojenju, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Nažalost, od IAEA nismo čuli glavnu stvar, a to je poziv Rusiji da demilitarizuje nuklearnu elektranu. Nadam se da će misija poštovati ono što smo dogovorili i da će služiti interesima cele međunarodne zajednice", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je naveo da su ukrajinske vlasti učinile sve da obezbede da IAEA dobije pristup elektrani u Zaporožju i da veruje da ova misija "još uvek može da igra ulogu“.

11.30 Šojgu: Rusija nema teško naoružanje u NE Zaporožje

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija nije postavila teško naoružanje na teritoriju nuklearke Zaporožje i da ruska vojska čini sve što je potrebno da obezbedi bezbednost nuklearke.

"Odgovorno izjavljujem da nemamo teško naoružanje na teritoriji nuklearne elektrane i na okolnim područjima. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) lično uveriti u to", rekao je Šojgu, prenosi Interfaks.

On je nazvao lažnim optužbe ukrajinskih vlasti da ruske trupe, skrivajući se iza važnih energetskih objekata, gađaju Oružane snage Ukrajine iz artiljerijskih sistema velikog dometa i rekao da oružane snage Ukrajine redovno napadaju infrastrukturu nuklearke Zaporožje.

"Od 18. jula zabeleženo je 29 napada, ispaljeno 120 artiljerijskih granata, upotrebljeno je 16 dronova“, rekao je ruski ministar odbrane.

11.02 Grosi: Fizički integritet NE Zaporožje više puta bio narušen

Očigledno je da je "fizički integritet" nuklearne elektrane Zaporožje "narušen nekoliko puta", saopštio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nakon boravka u ukrajinskom postrojenju, prenosi BBC.

U obraćanju novinarima, nakon što se iz nuklearke Zaporožje, koju su u martu zauzele ruske trupe, vratio na ukrajinsku teritoriju, Grosi je rekao da je i dalje zabrinut "sve dok ne budemo imali stabilniju situaciju" u postrojenju i objasnio da "inspektori nisu utvrdili da li je uočena šteta namerna ili slučajna".

10.30 Kijev: Moskva se meša u rad misije IAEA u Zaporožju

Ukrajina smatra da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) biti teško da utvrdi činjenično stanje u nuklearnoj elektrani Zaporožje pošto Rusija to ne dozvoljava, dok proruske vlasti ove oblasti insistiraju da agencija UN svoj posao na terenu uradi objektivno bez političkih ocena. 

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da će misiji IAEA koja trenutno vrši inspekciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, biti teško da izvrši nepristrasnu procenu situacije zbog ruskog mešanja, prenosi Rojters. Energoatom je takođe saopštio da misiji IAEA koja je stigla u elektranu u četvrtak, nije dozvoljeno da uđe u krizni centar elektrane, gde Ukrajina tvrdi da Rusija ima stacionirane trupe, navodi britanska agencija.

Proruske vlasti Zaporoške oblasti saopštile su danas da od misije Međunarodne agencije za atomsku energiju očekuju objektivan izveštaj o situaciji u nuklearki.
 

Euronews
08.50 Proruski načelnik okruga: Kijev granatirao Novu Kahovku, pogođen silos sa zitom

Ukrajinske oružane snage uništile su silos koji pripada ukrajinskoj agrarnoj kompaniji prilikom granatiranja Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, rekao je danas za TAS S načelnik proruske vojno-civilne administracije okruga Kavovka Vladimir Leontjev.

"Sinoć je uništen silos Nibulona u selu Veseloje. Ogromna količina žitarica je izgubljena, a proizvodni pogoni su uništeni“, saopštio je ruski zvaničnik.

08.48 Sinegubov: Raketni napadi na Harkov

Ukrajinski guverner Harkova Oleg Sinegubov objavio je jutros na Telegramu da je tokom noći bilo raketnih napada na harkov. Kako je naveo tri žene su hospitalizirane u Izjumu, dok je 63-godišnji muškarac ubijen u Harkovu. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

07.45 Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim na sajtu ukrajinskog predsednika. Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normadijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuske, prenosi TASS. Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rešenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

07.30 Kijev: Glavni napori Rusije usmereni ka kontroli Donjecke oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže delove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti koje su zauzele. Ruske snage pokušavaju da stvore povoljne uslove za nastavak ofanzive, a takođe nanose vazdušne i raketne udare na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

07.00 Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 22. septembra 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće 22. septembra sastanak o Ukrajini, navedeno je u programu rada objavljenom na sajtu SB UN. Sastanak će biti održan na temu "Održavanje mira i bezbednosti Ukrajine".

06.50 Delegacija IAEA obišla Zaporožje

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju obišla je juče nuklearnu elektranu Zaporožje. Pet članova IAEA misije ostalo u nuklearnoj elektrani i oni raspakuju opremu koju su doneli i ostaće da rade na licu mesta. Očekuje se da posao završe do 3. septembra.

"Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo, u postrojenju je i ne pomera se- tu će ostati. Imaćemo stalno prisustvo u postrojenju, sa nekim od mojih stručnjaka", rekao je novinarima Grosi, koji je napustio nuklearnu elektranu, nakon što je u njoj boravio nekoliko sati. Kako je objasnio, ti stručnjaci će obezbediti, kako je rekao, nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu onoga što se dešava na terenu.

Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

 

06.35 Velika Britanija će Ukrajini obezbediti podvodne dronove za traženje mina

Velika Britanija će ukrajinskoj vojsci obezbediti šest podvodnih dronova za traženje mina, saopštila je danas pres-služba ukrajinskog Generalštaba. Prema ukrajinskoj strani, radi se o lakim autonomnim vozilima dizajniranim za upotrebu u plitkoj vodi, koji efikasno rade na dubini do 100 metara kako bi detektovali, lokalizovali i identifikovali mine pomoću seta senzora, prenosi agencija RIA Novosti.

06.25 Makron: Treba nastaviti dijalog sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je za nastavak dijaloga sa Rusijom, kako bi se sprečila eskalacija sukoba u Ukrajini, ali je istovremeno i obećao bezrezervnu podršku Kijevu u potencijalno "dugom ratu". Makrona su kritikovali Ukrajina i istočnoevropski saveznici, jer su njegovu politiku videli kao dvostruku - s jedne strane je podržavao Kijev nakon napada Rusije, ali je s druge strane zadržao dijalog s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, navodi Rojters.

"Moramo se pripremiti da dugotrajan rat", rekao je Makron.

06.15 Lavrov: Nećemo recipročno odgovoriti EU na vizna ograničenja

Rusija ne treba da zatvara svoje granice, niti treba da uzvrati recipročnim merama građanima Evropske unije kao odgovor na restrikcije ruskim državljanima u Šengen zoni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Nećemo se samoizolovati. Verujem da ne treba da preuzimamo recipročne mere i kolektivno kaznimo građane zemalja EU kao odgovor na šengenske zidove koje pokušavaju da podignu oko nas", kazao je ruski diplomata, preneo je TASS.

06.00 Međusobne optužbe za granatiranje Energodara

"Ukrajinska vojska izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje", saopštila je proruska vojno-civilna administracija tog grada. Na telegram kanalu gradske administracije postavljene su fotografije na kojima se vidi šteta pričinjena granatiranjem Energodara, prenosi Tass. S druge strane Ukrinform navodi da gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov javlja da je grad od jutra pod stalnom minobacačkom vatrom, da Rusi iz helikoptera gađali stambene četvrti u gradu u kome je NE Zaporožje i da ima žrtava. Prenose i njegov apel da stanovnici ostanu kod kuće.

Komentari (0)

Evropa