Evropa

Desničarska rumunska stranka obećala borbu protiv "globalista i satanista" u EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

16:49

Desničarska rumunska stranka obećala borbu protiv "globalista i satanista" u EU
Desničarska rumunska stranka obećala borbu protiv "globalista i satanista" u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidati stranke krajnje desnice Alijansa za Uniju Rumuna (AUR), koji se kandiduju na evropskim i lokalnim izborima 9. juna, obećali su da će se ''boriti protiv globalista i satanista'', istovremeno braneći ''tradicionalne rumunske vrednosti'' kao što su suverenitet, porodica i crkva.

Nosilac liste za izbore za EU ​​je evropski poslanik Kristijan Terheš, bivši kandidat socijaldemokrata 2019, koji je rekao da će Rumuni 9. juna birati između ''suvereniteta i vazaliteta'', kao i između ''slobode i tiranije''.

Lider stranke AUR Georgi Simon predao je potpise rumunskoj Centralnoj izbornoj komisiji, navodeći da je njegova stranka prikupila 630.000 potpisa, što je daleko više od 200.000 koliko je potrebno za kandidaturu, piše Euroaktiv.

Simon je istakao da njegova stranka ima ulogu branioca evropske hrišćanske civilizacije, poredeći je sa ulogom grofa Vlada Cepeša, i navodeći da se stranka bori protiv ''globalista'' i ''satanista'' u Briselu.

''Evropljani su uzimali časove valcera dok su moji i vaši babe i dede orali zemlju'', rekao je Simion.

Pripadnici AUR-a su i ranije Evropsku komisiju poredili sa Otomanskim carstvom, koje je vekovima kontrolisala područja sadašnje Rumunije.

Istaknuti partijski lider i drugi na listi stranke, Klauidiju Tarciju, protivio se EK, tvrdeći da se u njoj ''kuvaju zločinačke ideologije''.

''Bar u poslednjih 15 godina, Komisija je pokazala sve veći apetit za neomarksističku ideologiju'', uz ocenu da Brisel potiskuje tradiciju i slobodu mišljenja.

Istovremeno, on odbacuje da je AUR antievropski nastrojena.

''Nismo protiv Evropske unije, ali se protivimo anti-EU politici koju vodi sadašnja Evropska komisija, koja jednostavno torpeduje evropski projekat'', rekao je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa