Evropa

Rumunski ministar energetike: Mali nuklearni reaktori za nas znače čistu energiju po fer ceni, ne smemo odustati od njih

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

22:18

Rumunski ministar energetike: Mali nuklearni reaktori za nas znače čistu energiju po fer ceni, ne smemo odustati od njih
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearna energija, a naročito mali modularni reaktori, mogli bi da budu rešenje za bezbednu i čistu energiju po fer ceni, izjavio je danas rumunski ministar energetike Sebastijan Burduja.

On je istakao da nuklearna energija znači energiju nulte emisije, stavljajući sigurnost na prvo mesto, preneo je Ađerpres.

"Ne možemo odustati od uglja, ni od gasa, niti od nuklearne energije i očekivati da se, kada pritisnemo prekidač, sijalica upali", naglasio je ministar.

Burduja je dodao da nuklearna energija, a posebno "mali modularni reaktori obećavaju rešavanje energetske trileme".

"To znači sigurnu i čistu energiju, po fer ceni“, rekao je on na događaju "Energija za sledeću generaciju" koji je organizovalo Ministarstvo energetike u partnerstvu sa Nacionalnom kompanijom Nuklearelektrika i Ropauer nuklear u mestu Dojičesti u okrugu Dambovita.

Ministar je pomenuo i Nuskejl (NuScale) tehnologiju, koja će se biti korišćena u projektu ''Doicesti'', precizirajući da je reč o bezbednoj tehnologiji, "jedinoj sertifikovanoj od najstrožeg regulatora na svetu - Nuklearne regulatorne komisije (NRC) SAD".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa