Evropa

"Seniorke iz Švajcarske" odnele pobedu u Strazburu: Zbog odluke suda mnogi Britanci traže napuštanje te institucije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, The Times, AP

11/04/2024

-

18:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Evropskog suda za ljudska prava, kojim je odlučeno da Švajcarska krši prava i narušava zdravlje svojih građana tako što nije ispunila obavezu o smanjenju emisije štetnih gasova, može se nazvati istorijskom, jer je uticala da deo britanske javnosti zahteva da Britanija napusti evropsku instituciju. 

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist švajcarskog udruženja "Starije žene za zaštitu klime" koje su najpre prošle sve pravne instance u okviru svoje zemlje tražeći da Švajcarska ispuni obaveze kojima će smanjiti emisiju štetnih gasova koje stvaraju efekat staklene bašte. 

Udruženje čine Švajcarkinje koje su u proseku stare 74 godine, a koje tvrde da Švajcarska ne čini dovoljno kako bi sprečila klimatske promene koje njih najviše pogađaju, zbog sve češćih visokih temperatura. 

"KlimaSenionnen", grupa od 2.400 starijih Švajcarkinja, tvrdi da je nekoliko njihovih prava povređeno.

Pošto je veća verovatnoća da će stariji umreti od posledica toplotnih talasa - koji su uzrokovani fosilnim gorivima - traže da Švajcarska ispuni svoje obaveze iz Pariskog sporazuma i održe globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusovih iznad nivoa iz vremena pre industrijalizacije. 

"Veoma sam srećna“, rekla je Nikol Barbi (70), članica "KlimaSeniorinnen" koja je došla u Strazbur. "Dobro je što nas konačno slušaju", preneo je Guardian njene reči.

Aktivisti su pobedili u ovom slučaju na osnovu člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, za koji je sud utvrdio da pokriva dužnost vlada da zaštite pojedince od uticaja klimatskih promena.

Mnogi podržali ovu odluku

Šarlot Blatner, istraživačica sa Univerziteta u Bernu, specijalizovana za klimatsko pravo, rekla je da je sud doneo hrabru presudu u korist održive budućnosti. 

"Priroda i težina prijetnje klimatskih promjena - i hitnost da se na njih efikasno odgovori - zahtevaju da vlade mogu i moraju da budu odgovorne za nedostatak adekvatne akcije", rekla je ona.

S druge strane, advokatica u kampanji Centra za međunarodno pravo životne sredine Šva Čodri, rekla je da presuda ne ostavlja nikakvu sumnju da je klimatska kriza kriza ljudskih prava. 

"Očekujemo da će ova presuda uticati na klimatske akcije i klimatske sporove širom Evrope i daleko šire", navodi Šodri.

profimedia

 

Među onima koji su podržali odluku je i Evropski komesarijat za ljudska prava koji kaže da presuda zapravo potvrđuje da klimatske promene ugrožavaju osnovna ljudska prava.

"Današnja presuda ECHR potvrđuje da klimatske promene predstavljaju egzistencijalne rizike za ljudsku vrstu utičući na ljudska prava i da su države obavezne da deluju u borbi protiv njih." 

A "evropski zeleni", grupacija u Evropskom parlamentu u čijem je fokusu ekologija, pozivaju i ostale u Evropi da se na sličan način izbore za svoja prava da žive u bezbednom i zdravom okruženju.

Tema broj jedan u Britaniji

Ovom presudom je Evropski sud za ljudska prava postao prvi međunarodni sud, koji je presudio u slučaju o klimatskim promenama, piše u tekstu britanskog lista "The Times", naglasivši da je odluka suda izrečena nakon što je "Copernicus", evropska agencija za promatranje Zemlje, izvestila da je prošli mesec bio najtopliji mart zabeležen na globalnom nivou, označavajući tako deseti najtopliji mesec zaredom.

I dok jedni hvale, drugi tu odluku nazivaju sumanutom. Najviše kritika dolazi upravo iz Velike Britanije.

Pixabay

 

Među njima je jedan od kolumnista konzervativnog britanskog lista "The Telegraph" Alison Pirsn koji kaže da je u pitanju sumanuta presuda i da to predstavlja pobedu međunarodne levičarske elite koja će, kako kaže, slomiti demokratiju.  

Ova priča je u Britaniji postala jedna od glavnih tema i mnogi sada traže da Britanija napusti sud, odnosno da napusti konvenciju o ljudskim pravima i da prestane da priznaje nadležnost ovog suda.

Potencijalni referendum

Presude ovog suda nisu pravno obavezujuće za 46 država članica Saveta Evrope, ali postavljaju pravni presedan prema kojem će budući zakoni biti ocenjivani, navodi AP.

"Molim vas probudite se - ovo je ozbiljan udar na demokratiju! Ako strani sud može da odluči o britanskoj graničnoj i klimatskoj politici, onda bi mi, poput Kanade, Australije i Novog Zelanda, trebalo da se oslonimo na svoje sudove i da ne budemo u nadležnosti napaćenih liberalnih aktivista u Strazburu", navodi Daren Grajms, britanski komanetator i aktivista.

Jedan od poslanika britanskih konzervativaca, za koga se smatra da je jedan od onih koji zapravo pripadaju krajnjoj desnici Deni Kruger, kaže da je taj "sud u svakoj čorbi mirođija". 

"Sud u Strazburu se postavlja kao zakonodavac umesto vlada izabranih na izborima. Aktivisti i političari koji žele da izgledaju progresivno i internacionalisti su demolirali ECHR. Trebalo bi da napustimo taj sud", kaže Kruger.

Kritičarima se pridružio i britanski političar Najdžel Faraž koji kaže da taj sud "izigrava boga".

Pa tako čovek koji je svoju popularnost stekao zahvaljujući referendumu o izlasku Britanije iz Evropske unije sada traži referendum o izlasku iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

Komentari (0)

Evropa