Evropa

Memoari Alekseja Navaljnog stižu u oktobru: Pisao ih je tri godine u jednom od najsurovijih zatvora na svetu

Komentari

Autor: BBC

12/04/2024

-

14:24

Memoari Alekseja Navaljnog stižu u oktobru: Pisao ih je tri godine u jednom od najsurovijih zatvora na svetu
Memoari Alekseja Navaljnog stižu u oktobru: Pisao ih je tri godine u jednom od najsurovijih zatvora na svetu - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Memoari koje je napisao ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pre zatvaranja i smrti biće objavljeni o oktobru ove godine.

Politički aktivista "sam je napisao čitave memoare", rekli su predstavnici izdavačke kuće Vintage za BBC.

Navaljni je počeo da radi na svojoj knjizi dok se oporavljao od trovanja nervnim agensom 2020. godine. Umro je u februaru 2024. nakon tri godine u zatvoru zbog optužbi koje se smatraju politički motivisanim.

Njegovi memoari će biti "puna priča o njegovom životu: mladosti, pozivu na aktivizam, braku i porodici i posvećenosti ruskoj demokratiji i slobodi u suočavanju sa svetskom supersilom koja je odlučna da ga ućutka", rekli su iz Vintage izdavaštva.

Izdavač je dodao da to "izražava njegovo potpuno uverenje da se promenama nemoguće odupreti i da će one sigurno doći".

Knjiga – koja treba da izađe za otprilike šest meseci – trebalo bi da sadrži "nikad viđenu prepisku iz zatvora", navodi Vintage.

Političar i advokat u ovom delu prepričava "svoju političku karijeru, mnoge pokušaje ubistva i živote ljudi koji su mu bili najbliži, kao i kampanju koju su on i njegov tim vodili protiv diktatorskog režima".

Dubok integritet i hrabrost

Julija, udovica Alekseja Navaljnog, rekla je: 

"Ova knjiga je svedočanstvo ne samo Aleksejevog života, već i njegove nepokolebljive posvećenosti borbi protiv diktature – borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život".

"Preko njegovih stranica čitaoci će upoznati čoveka kojeg sam duboko volela – čoveka dubokog integriteta i nepopustljive hrabrosti".

Ona je rekla će deljenje njegove priče odati počast sećanju na njega i "inspirisati druge da se zalažu za ono što je ispravno i da nikada ne izgube iz vida vrednosti koje su zaista važne".

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije (FBK) razotkrila je korupciju na skoro svim nivoima ruske države – često ciljajući na predsednika Vladimira Putina i njegove saradnike.

Navaljni je zatvoren odmah po povratku u Rusiju 2021. Premešten je u jednu od najtežih ruskih kaznenih kolonija na Arktiku neposredno pre smrti.

Kako je saopštila zatvorska služba, on je otišao u šetnju kada je izgubio svest i preminuo.

Jedan od njegovih najbližih saradnika, šef FBK Ivan Ždanov, rekao je da je "velika verovatnoća" da je Navaljni ubijen.

Vintage je knjigu opisao kao "poslednje pismo Navaljnog svetu".

Izdavač ga je nazvao prikazom njegovih poslednjih godina provedenih u "najbrutalnijem zatvoru na svetu; podsetnikom zašto su principi individualne slobode tako duboko važni; i uzbudljivim pozivom da se nastavi sa radom za koji je žrtvovao svoj život".

Navaljni (47) je poslednji put viđen u javnosti dan pre smrti, kako izgleda dobro i kako se smeje tokom sudske rasprave putem video linka.

Knjiga će biti objavljena 22. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa