Evropa

Nivo Urala u Orenburgu stagnira poslednja četiri sata: Tokom noći poplavljen stambeni kompleks Grand Park

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

11:20

Nivo Urala u Orenburgu stagnira poslednja četiri sata: Tokom noći poplavljen stambeni kompleks Grand Park
Nivo Urala u Orenburgu stagnira poslednja četiri sata: Tokom noći poplavljen stambeni kompleks Grand Park - Copyright Tanjug AP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nivo vode u reci Ural u Orenburgu u ruskoj Orenburškoj oblasti povećao se za 42 centimetra tokom 24 sata i dostigao je 1.171 centimetar, ali tokom poslednja četiri sata nivo reke stagnira, izjavio je načelnik opštinskog dispečerskog centra Aleksandar Sisa.

On je rekao da je u Orenburgu tokom noći poplavljen stambeni kompleks Grand Park, da je voda stigla do stambenih zgrada i da saobraćajna policija i ekipe hitne poomoći pomažu u evakuaciji stanovnika, prenose "RIA Novosti".

Gubernator Orenburške oblasti Denis Pasler izrazio je nadu da je nivo vode u reci dostigao vrhunac i da će prestati da raste. On je naveo da je u gradu Orsku nivo reke Ural opao za još 23 centimetra i da se grad vraća normalnom životu.

Istovremeno, nivo reke Tobol u gradu Kurgan dostigao je 416 centimetara, što je povećanje od sedam centimetara za 12 sati, saopštila je gradska uprava. U Kurganskoj oblasti već je poplavljeno 205 stambenih objekata i 320 privatnih parcela, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije. 

Tanjug AP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

 

Više od 7.000 ljudi je preventivno evakuisano zbog poplava, a vrh poplavnog talasa u Kurganu se očekuje od 14. do 15. aprila.

Regioni južnog Urala ove godine su se suočili sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gde je 5. aprila pukla brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural.  U Orenburškoj oblasti uvedena je vanredna situacija federalnih razmera, a vanredna situacija na snazi je i u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti.

Vlasti susednog Kazahstana saopštile su da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u pojedinim oblastima te zemlje takođe je proglašena vanredna situacija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa