Evropa

Gradiće se nova brana posle katastrofe u Orenburgu: Vodostaj reke Ural konačno počeo da pada

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

16:25

Gradiće se nova brana posle katastrofe u Orenburgu: Vodostaj reke Ural konačno počeo da pada
Gradiće se nova brana posle katastrofe u Orenburgu: Vodostaj reke Ural konačno počeo da pada - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U ruskom gradu Orsku će biti izgrađena nova brana, objavili su na kanalu za slanje poruka Telegram guverner i vlada Orenburške oblasti.

"Irek Faizulin (čelnik Ministarstva građevinarstva) podržao je nameru koju je ranije izneo guverner Denis Pasler da se izgradi nova brana. Kao što je navedeno, nova struktura mora biti napravljena tako da ima snage da izdrži tako veliku vodu", navele su vlasti, prenela je agencija RIA Novosti. 

Oni su dodali da je prilikom izgradnje nove brane neophodno koristiti odgovarajuće materijale i inženjerska rešenja, a potrebno je voditi računa i o odgovarajućoj veličini konstrukcije.

Ranije danas je objavljeno da je nakon smanjenja ispuštanja vode u rezervoaru Iriklinski nivo reke Ural u Orsku počeo da pada, a voda je počela da napušta poplavljena područja.

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa poplavama bez presedana. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gde je u petak, 5. aprila, pukla brana koja je štitila Orsk od reke Ural. 

Vlasti su izvršile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada, a u tom regionu je uvedeno vanredno stanje.

Prema regionalnoj vladi, šteta od poplava mogla bi da iznosi 21 milijardu rubalja.

Vanredno stanje je, takođe, na snazi u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti.  Nivo vode u reci Tobol, prema prognozama Roshidrometa, preći će 11 metara. 

U pojedinim opštinama počela je preventivna evakuacija stanovništva. Vlasti susednog Kazahstana navode da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašeno je vanredno stanje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa