Evropa

Austrian airlines obustavlja letove ka Teheranu, Lufthansa neće koristiti iranski vazdušni prostor

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

09:03

Austrian airlines obustavlja letove ka Teheranu, Lufthansa neće koristiti iranski vazdušni prostor
Austrian airlines obustavlja letove ka Teheranu, Lufthansa neće koristiti iranski vazdušni prostor - Copyright AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Austrian Airlines, poslednja zapadnoevropska avio-kompanija koja leti za Iran, saopštila je da obustavlja sve letove od Beča do Teherana do 18. aprila, kao odgovor na eskalaciju tenzija u regionu.

Austrijska avio-kompanija je nastavila da leti za iransku prestonicu duže nego njena matična kuća nemačka Lufthansa, jer je Beč bliže Teheranu, što znači da bi lakše mogla da prekine letove ili da preko noći ostavi osoblje u Teheranu u slučaju da bude primorana, prenosi "Reuters".

Rute koje prolaze kroz iranski vazdušni prostor takođe će biti modifikovane, navedeno je u saopštenju kompanije i istaknuto da je bezbednost putnika i posade prioritet.

U međuvremenu, i nemačka avio-kompanija Lufthansa saopštila je da neće koristiti iranski vazdušni prostor i da nastavlja obustavu letova za i iz Teherana do 18. aprila, zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku.

U saopštenju portparola kompanije izdatom u petak navodi se da avioni Lufthanse više neće koristiti iranski vazdušni prostor zbog izveštaja da će Iran narednih dana izvesti napad na Izrael, prenosi list "Stuttgarter Nachrichten".

Tanjug AP/Michael Probst

 

Lufthansa je ranije najavila da će obustaviti letove za iransku prestonicu do subote, navodi nemački list.

Austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova juče je, nakon nemačkog, pozvalo je svoje građane da napuste Iran.

Prethodno su mediji preneli da se Izrael sprema za najgori scenario, odnosno za napad Irana, u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji, kada je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za "CBS" da bi u napadu bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne mete u Izraelu.

 

 

Komentari (0)

Evropa