Evropa

Tužne fotografije koje oslikavaju svu bol i patnju stanovnika Evije: "Moje ostrvo je bilo tako lepo"

Komentari

Autor: AP, T.T.

08/08/2021

-

21:59

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Vrtlozi dima i pepela blokirali su sunce iznad drugog po veličini ostrva u Grčkoj i obojili nebo u narandžastu boju dok je višednevni požar proždire netaknute šume i evakuiše na hiljade ljudi.

Još od prvog dana stanovnici su apelovali na dodatnu pomoć u gašenju požara.

Požar je na Eviji, ostrvu šumovitih planina i kanjona prošaranih malim uvalama kristalne vode, počeo 3. avgusta i presekao popularnu letnju destinaciju od obale do obale, gde besni već pet dana.

Brojni domovi su uništeni, a hiljade stanovnika i turista, među kojima su i srpski, je evakuisano.

Vatrena stihija je trenutno najozbiljnija od desetine požara koji gore širom zemlje nakon najdužeg i najintenzivnijeg toplotnog talasa u zemlji u poslednje tri decenije, kada su temperature dostigle 45 stepeni Celzijusa.

U foto-galeriji pogledajte razmere požara koji je zahvatio Eviju:

"Moje ostrvo je bilo tako lepo"

Stotine stanovnika Evija i turista doputovalo je u nedelju u malu luku Arkica, 150 kilometara severozapadno od Atine. Većina domaćih turista, odlučila je da skrati odmor i vrati se kući.

"Gušili smo se iako smo bili daleko od vatre. Svuda je bilo pepela i dima. Veoma je tužno što prvih dana nisu poslali pomoć i ostavili ostrvo da gori", rekla je Hristina koja je provodila dane u Agios Georgisu za AP.

Većina stanovnika, starijih ljudi i žena sa decom, došli su iz područja pošteđenih požara, ali su rekli da su ih dim i visoke temperature primorali da potraže sklonište kod rodbine i prijatelja na kopnu.

"Bilo je nepodnošljivo, prašina i dim svuda, morali smo sve vreme da budemo unutra sa decom, zatvorimo prozore i uključimo klimu. Jako tužno. Moje ostrvo je bilo tako lepo, a ova ogromna stihija se sve više širi", rekla je Vula koja je krajem sledeće nedelje imala pregled kod lekara u Atini, ali je odlučila da otputuje ranije.

 

Komentari (0)

Evropa