Evropa

Objavljeni rezultati obdukcije Teda Kačinskog: 10 meseci ovaj izveštaj bio je pod velom tajne

Komentari

Autor: NBC News

17/04/2024

-

17:08

Objavljeni rezultati obdukcije Teda Kačinskog: 10 meseci ovaj izveštaj bio je pod velom tajne
AP/Elaine Thompson - Copyright AP/Elaine Thompson

veličina teksta

Aa Aa

"Unabomber" Ted Kačinski imao je kasni stadijum raka rektuma i bio je "depresivan" pre samoubistva u zatvoru, kaže se u uzveštaju sa obdukcije koji je upravo objavljen.

Izveštaj o obdukciji opisuje kako je Kačinski (81) pronađen mrtav u svojoj samici u junu u Federalnom medicinskom centru u Batneru u Severnoj Karolini.

Tedu Kačinskom, teroristi poznatom kao "Unabomber", dijagnostikovan je rak rektuma u ​​martu 2021. a mesec dana pre nego što se ubio, u junu 2023, "zapaženo je da je depresivan i poslat na psihijatrijsku procenu", piše u izveštaju obdukcije koji je dobio NBC News.

Kačinski je imao 81 godinu, a visoki policijski zvaničnik je tada rekao da mu je dijagnostikovan rak, iako su njegov tip i težina bili nejasni.

Sada, 10 meseci nakon što je Kačinski umro i kada je NBC News prvi put podneo zahtev po Zakonu o slobodi informacija u vezi sa njegovim slučajem, izveštaj o obdukciji nudi nove detalje o zdravlju i poslednjim mesecima čoveka koji je dve decenije vodio smrtonosni bombaški pohod protiv naučnika u kome je ubio tri i ranio 23 osobe. Sve se završilo njegovim hapšenjem u pustinji Montane 1996. godine, a osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Da li su mogli da ga spreče?

Kancelarija glavnog medicinskog istražitelja u Severnoj Karolini navodi da je uzrok smrti vešanje, uzicom koja se koristi kao ligatura (konac koji se koristi za podvezivanje krvnih sudova u hirurgiji), u samici u Federalnom medicinskom centru u Batneru, severoistočno od Darama.

Samoubistvo Kačinskog postavilo je i  pitanje da li je moglo i moralo da bude srpečeno i zašto je uopšte imao pristup uzici, izjavio je Džek Donson, penzionisani dugogodišnji rukovodilac Federalnog zatvorskog biroa i izvršni direktor neprofitne organizacije Savez za obrazovanje i reformu federalnih zatvora.

Nije jasno da li je depresija Kačinskog rezultirala nadzorom zbog mogućeg samoubistva što bi, prema Donsonu, podrazumevalo direktan nadzor tokom 24 sata.

Ali, rekao je, s obzirom na status Kačinskog "donekle je iznenađujuće da je zatvorenik visokog profila koji je izašao iz režima maksimalnog obezbeđenja uspeo da nabavi uzice u bolničkom okruženju kako bi se ubio – posebno kad je o njemu reč".

Samoubistvo bogatog producenta i osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstina 2019. godine u njegovoj zatvorskoj ćeliji Agencije za zatvore Ministarstva pravosuđa (BOP) u Njujorku rezultiralo je istragom koja je otkrila propust u praćenju i druge propuste, uključujući obezbeđivanje da ima cimera u ćeliji, kao što je to preporučeno.

AP/John Youngbear

 

Kao odgovor na smrt Kačinskog i pitanje da li je to bilo moguće izbeći, zvaničnici BOP su odbili da komentarišu konkretno njegov slučaj ili uslove njegovog zatočeništva iz "bezbednosnih razloga". Generalno, navodi agencija, u slučajevima smrti usled ubistva ili samoubistva, BOP sledi protokol za čuvanje i dokumentovanje dokaza "potrebnih za podršku naknadnoj istrazi", a postoje i smernice za prevenciju samoubistava i obuku u svakoj ustanovi.

187 samoubistava za osam godina

U pravilima službe napominje se da zatvorenici u pritvoru ili disciplinskoj segregaciji "često mogu biti izloženi većem riziku od samoubilačkog ponašanja" i da se "nadgledaju zbog znakova potencijalnog rizika od samoubistva". Nejasno je da li je Kačinski ikada bio praćen zbog rizika od samoubistva tokom svog boravka u Batneru.

U izveštaju generalnog inspektora Ministarstva pravde iz februara utvrđeno je da BOP nije uspeo da spreči smrt 187 zatvorenika koji su umrli samoubistvom tokom osam godina, uz "brojne operativne i upravljačke nedostatke" koji su stvorili nesigurne uslove. Izveštaj se fokusirao na smrti za koje se činilo da su se verovatno mogle sprečiti, a ne na one koji su uključivali zatvorenike koji su imali složenija pitanja medicinske nege.

Osim dijagnoze raka rektuma Kačinskog, za koju su lekari rekli da je u četvrtom stadijumu njegova obdukcija navodi da je imao istoriju poremećaja mentalnog zdravlja i da se osećao depresivno oko mesec dana pre smrti.

"Oko ponoći 10. juna 2023. otkriveno je da se uzicama obesio o šinu za invalide u svojoj sobi", navodi se u izveštaju. "U početku je bio bez pulsa i započeta je reanimacija".

Došlo je do "povratka spontane cirkulacije" pre nego što je Kačinski prebačen u Univerzitetsku bolnicu Djuk u Daramu gde je njegov krvni pritisak ostao nizak, navodi se u izveštaju. Proglašen je mrtvim u 8.07 časova.

"Pokojnik nije uzimao nikakve lekove na recept i nije ranije imao samoubilačke misli ili pokušaje", dodaje se u izveštaju. "Federalne službe za sprovođenje zakona poštovale su sve protokole".

Ubilo ga - oživljavanje

U izveštaju sa obdukcije takođe piše da je  Kačinski imao "velike povrede" rebra zbog kompresije grudnog koša i da se njegov rak rektuma proširio na jetru i oba plućna krila. Pretrpeo je "masovni gubitak krvi" jer su kompresije grudnog koša izazvale "razderotine na njegovoj teško bolesnoj jetri", ali u izveštaju se navodi da je to samo uzrokovano "njegovim sopstvenim podsticačkim radnjama da se obesi, i stoga je odgovarajući termin za ono što se dogodilo - samoubistvo".

Kačinski, matematičar školovan na Harvardu koji je bio protivnik tehnologije, podmetao je bombe od cevi domaće izrade na različite mete - od univerziteta, letova American Airlinesa i drugih - u kampanji koja je trajala od 1978. do 1995. i koja je uključivala tri smrti i višestruke teške povrede ranjenih, rekli su savezni tužioci. Njegova ozloglašenost kao "Unabomber" potiče od kodnog imena koje je u lovu na bombaša koristio FBI.

Kačinski je izazivao policiju neurednim manifestom, a bio je uhvaćen nakon jedne od najdužih potera FBI u istoriji. Godine 1998, dok se čekalo suđenje, vlasti su rekle da je Kačinjski pokušao da se obesi donjim vešom i da je stavljen pod 24-časovnu stražu zbog mogućnosti samoubistva u zatvoru. On je, međutim, insistirao na tome da nije mentalno bolestan, uprkos tome što mu je dijagnostikovana paranoidna šizofrenija.

Da bi izbegao smrtnu kaznu, Kačinski je priznao krivicu za svoje zločine i smešten je u federalni zatvor sa supermaks obezbeđenjem u Firenci, u Koloradu, visokobezbednoj ustanovi u kojoj su držani neki od najtraženijih terorista i kriminalaca u zemlji.

U martu 2021. Kačinski se požalio na rektalno krvarenje. Te jeseni je prebačen iz Firence u Federalni medicinski centar u Batneru na lečenje od raka, rekli su lekari. Počeo je sa hemoterapijom svake dve nedelje do marta 2023, "kada je odbio bilo kakve dalje tretmane zbog negativnih neželjenih efekata i loše prognoze", dodali su.

Onkolog je primetio da je "izgledao depresivan" oko mesec dana pre smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa