Evropa

Evropski lideri pozdravili odluku Predstavničkog doma za usvajanje pomoći: "Ovo je dan optimizma za Ukrajinu"

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

15:45

Evropski lideri pozdravili odluku Predstavničkog doma za usvajanje pomoći: "Ovo je dan optimizma za Ukrajinu"
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropski lideri pozdravili su usvajanje paketa pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara izglasano u Predstavničkom domu SAD, ali su pojedini od njih upozorili da je hitno potrebno uputiti veću podršku Evrope uoči, kako se očekuje, žestoke ruske ofanzive u narednim mesecima.

Donji dom američkog Kongresa usvojio je meru sa 311 glasova "za" prema 112 glasova "protiv", preneo je Politiko.  Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena naglasila je da bi, bez pomoći, Ukrajina mogla da izgubi rat sa Rusijom do kraja godine.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Hvala ti, Ameriko!" objavio je na platformi X (Tviter) predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. 

"Važan zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom sprečiće širenje rata, spasiće hiljade i hiljade života i pomoći obema našim nacijama da postanu jače", rekao je on.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Predstavničkog doma SAD.

"Pozdravljam što je Predstavnički dom SAD odobrio veliki novi paket pomoći Ukrajini", naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na platformi X (Tviter).

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

On je istakao da Ukrajina koristi oružje koje su joj obezbedili NATO saveznici da uništi ruske borbene sposobnosti. 

"To nas sve čini bezbednijim, u Evropi i Severnoj Americi", istakao je Stoltenberg.

Viši ukrajinski oficir pozdravio je vest o glasanju rečju "sjajno". Ali kada su ga pitali koliko će vremena biti potrebno da oružje stigne do fronta, rekao je da to zavisi od mnogih faktora. 
"Implementacija bi mogla da potraje nedeljama i mesecima", rekao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

Ivana Klimpuš-Cincadze, bivša potpredsednica ukrajinske vlade, a sada opoziciona poslanica, izjavila je za Politiko da su Ukrajinci zahvalni Predstavničkom domu na istorijskoj odluci.

"Nadam se da Senat neće oklevati i odugovlačiti, jer svaki dan neuspeha da se pruži pomoć Ukrajini približava katastrofu zapadnoj civilizaciji. Nadam se da SAD to neće dozvoliti", rekla je Klimpuš-Cincadze.

Maratonski razgovori o usvajanju zakona, za koji je još potrebno odobrenje Senata, tokom poslednjih nekoliko nedelja podstakli su Evropu da se pozabavi pitanjem slanja dodatne vojne pomoći za ratom razorenu Ukrajinu.

Pojedini evropski lideri su iskoristili glasanje u SAD da pozovu Evropu da se ne smiri i ne izgubi zamah sada kada se očekuje da će nova podrška Vašingtona uskoro biti na putu za Kijev.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Nadam se da će ovo glasanje ohrabriti sve saveznike da pregledaju svoja skladišta i urade više", navela je premijerka Estonije Kaja Kalas na platformi X (Tviter).

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je da je sada, takođe, "vreme da se podsetimo da EU sada mora da poveća sopstvenu proizvodnju naoružanja, municije i zaliha da bi dugoročno pomogla Ukrajini". 

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

"Večerašnje glasanje pokazuje neophodnost ovoga. Moramo i sami da uradimo domaći zadatak", dodao je on.

Njegov češki kolega Jan Lipavski ponovio je mišljenje, rekavši da i Evropa mora da učini više.

 "Naše oklevanje i neodlučnost u efektivnoj podršci Ukrajini samo motivišu Kremlj na dalju agresiju koja košta više života", istakao je on.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ključni zvaničnik koji stoji iza poslednjeg pokušaja slanja dodatnih sistema protivvazdušne odbrane Kijevu, pozdravila je potez SAD.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

"Ovo je dan optimizma za Ukrajinu (i) evropsku bezbednost", naglasila je Berbok na platformi X (Tviter).

Ključni test za Evropu dogodiće se sutra, kada se 27 ministara spoljnih poslova EU bude okupilo u Luksemburgu na sastanku, na kojem će planirati buduću vojnu pomoć Kijevu. Ukrajinski ministri spoljnih poslova i odbrane bi trebalo da se virtuelno uključe u diskusiju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa