Evropa

Bugarska bi 1. januara 2025. trebalo da pređe na evro: Evo zbog čega se to neće dogoditi

Komentari

Autor: Politico

24/04/2024

-

18:33

Bugarska bi 1. januara 2025. trebalo da pređe na evro: Evo zbog čega se to neće dogoditi
Bugarska bi 1. januara 2025. trebalo da pređe na evro: Evo zbog čega se to neće dogoditi - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Iza impozantnog drvenog stola u Sofiji, u kompleksu koji je nekada imao statuu Lenjina, čovek koji predsedava 20-članom grupom ministara finansija evrozone pažljivo je birao reči.

"Snažno sam uveren da će se Bugarska pridružiti evrozoni 2025. godine", rekao je Pashal Donahju "Pitanje je kada će vaša zemlja uvesti evro kao svoju valutu. A ne ako".

Uz premijera zemlje, zamenika premijera i ministra spoljnih poslova, njegovo prisustvo je u sebi nosilo dosta evropske političke snage. 

Mesec dana kasnije, koaliciona vlada je pala i sva tri ministra su smenjena sa funkcija. Donahjueva poseta ― iskazivanje podrške kolebljivom nastojanju Bugarske da postane 21. zemlja koja koristi evro ― nije se baš desila u idealnom trenutku.

Eksperti i političari koji su govorili za Politico uvereni su da ciljni datum - 1. januar 2025. - neće biti ispunjen. Ne samo zbog političkih previranja u Bugarskoj, već i zbog uporne inflacije i nedostatka podrške naroda.

"Mi smo usred političke krize", rekao je bugarski socijalista u Evropskom parlamentu Petar Vitanov. To bi učinilo "nemogućim" da se zemlja pridruži evrozoni do početka naredne godine. Bugarski šesti nacionalni izbori od 2021. održavaju se u junu.

Politička nestabilnost 

"Zaista ne znamo kakva će biti sledeća vlada i da li će to biti jedan od njihovih prioriteta", rekao je on.

Čak i pre nego što je vlada pala, zemlja je signalizirala da bi mogla da propusti planirani datum ulaska. Tadašnji premijer Nikolaj Denkov rekao je u januaru da meta "nije sveto pismo". Bugarska je prvobitno nameravala da se pridruži zajedničkoj valuti početkom 2024. godine, ali je morala da pomeri taj cilj jer tada još nije ispunila kriterijume za pristupanje.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Januar 2026. "najranije" bio bi mnogo realniji s obzirom na tehničke izazove koji se odnose na zamenu nacionalne valute, kaže Sinzia Alcidi, viši naučni saradnik briselskog istraživačkog centra CEPS.

Nekoliko političkih lidera, uključujući guvernera Centralne banke zemlje, izneli su izglede za ulazak sredinom 2025. ako već ne može da se ispuni januarski datum - a otuda je Donahjuova pažljiva formulacija da "očekuje članstvo 2025.".

Ali zvaničnici i stručnjaci uključeni u tehničke aspekte pridruživanja rekli su za Politico da bi pridruživanje sredinom godine bilo netipično. Zemlje se obično pridružuju na početku godine iz administrativnih razloga.

Bugarska evroposlanica Eva Mejdel, iz grupe desnog centra EPP, rekla je da je "optimistična prema datumu pristupanja 2025. godine“, dodajući da bi "mogao biti 1. januar, a moglo biti i kasnije“.

Najveći problem - inflacija

Pristupanje evrozoni je tipično tajanstven proces u EU u kojem zemlje ocenjuje Evropska centralna banka pre nego što ministri finansija EU, poslanici Evropskog parlamenta i šefovi vlada raspravljaju o tome.

"Kriterijumi konvergencije" koje zemlja treba da ispuni da bi se kvalifikovala, uključuju stabilan devizni kurs, postizanje ciljeva u pogledu vladinog deficita i odnosa duga i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU.

Sledeći izveštaj ECB o Bugarskoj - koji će utvrditi da li je spremna da se pridruži - očekuje se pre leta.

Inflacija ostaje problem. Da bi se pridružila, Bugarskoj je potrebno u proseku ne više od 1,5 procentnih poena iznad stope tri zemlje EU sa "najboljim učinkom" - nejasna kategorija koja stvara sivu zonu za tačnu potrebnu cifru inflacije. Najnoviji pridružilac, Hrvatska 2023. godine, imao je koristi od selektivnog prikupljanja podataka kada joj je bilo dozvoljeno da se pridruži uprkos višoj stopi.

"Jedina prepreka za Bugarsku su kriterijumi inflacije", rekao je Žolt Darvaš, viši saradnik briselskog ekonomskog istraživačkog centra Brugel. "U dobroj je budžetskoj poziciji - niski javni dugovi, budžetski deficiti pod kontrolom".

Trenutna prognoza o stopi inflacije od 2,9 odsto u 2025. "implicirala bi da bi Bugarska mogla da se pridruži 2026.“, rekao je Darvas. Dodao je da postoji "manevarski prostor" o tome da li ista siva zona koja je omogućila Hrvatskoj da se pridruži 2023. godine može da se iskoristi za skraćivanje vremenskog roka za pristupanje Bugarske, ali je dodao da to "mora biti opravdano".

U teoriji, Sofija bi tražila novi izveštaj o konvergenciji od ECB do kraja ove godine, koji bi imao dovoljno nisku cifru inflacije da bi mogla da se pridruži do sredine 2025. Ali u praksi, pema zvaničnicima EU koji su bili uključeni u tehnički proces, pitanje da li bi to bilo izvodljivo.

Ruska propaganda

Među bugarskom političkom elitom, članstvo u evrozoni je lako "prodati" kako veliki uspeh. Ali javnost je sve teže ubediti.

U prošlogodišnjem istraživanju Eurobarometra, Bugari su prijavili podršku za pridruživanje nižu od proseka i zabrinutost veću od proseka u vezi sa pitanjima kao što je zloupotreba određivanja cena tokom tranzicije.

Visoki zvaničnici EU rekli su za Politico da su dezinformacije koje sponzoriše Rusija uveliko koristile ovu nepopularnost.

"I dalje verujem da bi većina Bugara radije bila deo evrozone", rekao je Vitanov. "Ne krivim ovde samo rusku propagandu. Da, postoji. Ali generalno, oni koji zaostaju su bugarski političari".

Osim svog učinka na kroćenje inflacije, Bugarska je u relativno jakoj poziciji da se pridruži evrozoni, reklo je nekoliko eksperata i zvaničnika.

Valuta zemlje, lev, vezana je za evro od 1999. godine, a Bugarska je u bankarskoj uniji EU od 2020. ― potezi za koje je Mejdel rekao da pokazuju "veoma, veoma jasnu posvećenost" pridruživanju.

Zabrinutost oko vremenskog okvira pridruživanja Bugarske nije sprečila visoke zvaničnike EU poput Donahjua da nastave da bombastično njavljuju njen ulazak.

Zemlja je takođe dobila vetar u leđa od zemalja evrozone prošlog meseca, kada su njihovi šefovi vlada pohvalili napredak Bugarske.

Ali, uprkos dugotrajnoj javnoj podršci EU za cilj iz januara 2025., visoki zvaničnici privatno priznaju da se to gotovo sigurno neće dogoditi.

Kao što je jedan od njih rekao: "Ne dolazi u obzir".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa