Evropa

Bugari na izbore idu kad se biraju i evroparlamentarci: Kako će se to odraziti na rat u Ukrajini?

Komentari

Autor: Euronews

21/04/2024

-

14:30

Bugari na izbore idu kad se biraju i evroparlamentarci: Kako će se to odraziti na rat u Ukrajini?
Bugari na izbore idu kad se biraju i evroparlamentarci: Kako će se to odraziti na rat u Ukrajini? - Copyright Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Vanredni parlamentarni izbori u Bugarskoj trebalo bi da se održe u junu. Bugari će glasati na nacionalnim izborima, ali i na izborima za Evropski parlament, a državni parlament je zvanično odobrio privremenu vladu koja će biti na snazi do vanrednih parlamentarnih izbora i redovnih evropskih izbora u junu. Biće to šesti izbori na nacionalnom nivou u zemlji u skoro tri godine.

Dimitar Glavčev, novoimenovani premijer privremene vlade, član je stranke GERB (ГЕРБ), koja je centristička i pripada grupi Obnovimo Evropu (Renew Europe) u Evropskom parlamentu.

"Naša glavna zadaća je organizacija fer izbora. Prihvatio sam punu odgovornost i ulogu koja mi je dodeljena Ustavom da predložim vladu. Imam poverenje ljudi koje sam izabrao. Takođe, imam poverenje u njih. Moramo biti garant stabilnosti", izjavio je Glavčev tokom konferencije za novinare.

AP/Valentina Petrova

 

Privremena vlada formirana je od strane stranke i glavne stranke turske manjine, liberalnih centrista DPS (ДПС), koja je povezana sa grupom Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu. Glavčev je imenovao Kalina Stojanova za ministra unutrašnjih poslova, osobu koja je izazvala velike podele među Bugarima. Naime, Stojanov je bio osuđivan od strane javnosti zbog njegovih loših odluka tokom protesta fudbalskih navijača u novembru prošle godine, koji su obeleženi policijskom brutalnošću.

Predsednik Bugarske, Rumen Radev, izjavio je da nije uključen u izbor ministara privremene vlade.

“Treba da bude jasno da će premijer Glavčev upravljati zemljom sa svojim ministrima, a ne ja. I on ima pravo u ovoj situaciji da izabere svoj tim, i ja poštujem to pravo”, rekao je Radev.

Komentarišući imenovanje ministra Kalina Stojanova, Radev je rekao da ga on ne bi imenovao, da je on bio taj koji je birao kabinet.

Predsednik Radev podržava stranku Nastavljamo promenu (Продължаваме промяната), bivšeg premijera Kirila Petkova, liberalni pokret koji je kritičan prema trenutnoj privremenoj vladi.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Prema ekskluzivnom istraživanju javnog mnjenja u susret izborima od strane IPSOS-a i Euronews-a, Bugari blago favorizuju vladajuću stranku GERB. Stranka Nastavljamo promenu je na drugom mestu, dok je pro-ruska ekstremno desničarska stranka Preporod (Възраждане) na trećem mestu.

Prethodna bugarska vlada je raspuštena nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova iz stranke Nastavljamo promenu 5. marta, devet meseci nakon preuzimanja dužnosti.

Denkov je imenovan nakon dogovora između dve glavne političke stranke u zemlji: GERB i Nastavljamo promenu. Njegova naslednica, Marija Gabriel, povukla je svoju nominaciju nakon što je trebalo da se dogovori rotacija vlade.

Prema Gabriel, koja je članica stranke GERB, ona je odbila da preuzme ulogu zbog nedostatka saglasnosti unutar kabineta. Vlada je trebalo da sprovede set antikorupcijskih reformi u skladu sa hitnim zahtevima Evropske unije. Međutim, dve suprotstavljene političke strane nisu uspele da postignu dogovor.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Godine 2020. Bugarsku su potresli masovni protesti protiv korupcije. Tadašnji premijer, Bojko Borisov, bio je primoran da podnese ostavku. Nakon tih protesta, bugarsko političko rukovodstvo nije uspelo da sprovede bilo kakve reforme, što je dovelo zemlju u spiralu političke nestabilnosti.

Bugarska je jedan od najbližih saveznika Moskve u EU. Pro-ruski predsednik Radev široko je optuživan da je naklonjen Rusiji od strane svojih protivnika. Osudio je Ukrajinu zbog rata sa Rusijom, ali je takođe odbio da pruži pomoć Kijevu.

Postoji strah da trenutna nestabilnost može ojačati prisustvo nacionalističkih i pro-ruskih stranaka, produbljujući jaz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa