Evropa

Bugarska dobila prelaznu vladu i ide na još jedne vanredne izbore, glasanje zakazano za 9. jun

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

09:14

Bugarska dobila prelaznu vladu i ide na još jedne vanredne izbore, glasanje zakazano za 9. jun
Bugarski parlament - Copyright parliament.bg

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska je dobila prelaznu vladu na čijem čelu je premijer Dimitar Glavčev, a vanredni paralmentarni izbori zakazani su za 9. jun.

Na vanrednoj sednici Narodna skupština je inaugurisala 10. prelaznu vladu u istoriji zemlje, a šestu u poslednje četiri godine.

To je i prva vlada koja je položila zakletvu pred parlamentom, a ne pred predsednikom, nakon nedavne izmene ustavnih amandmana, prenosi bugarski sajt "Novinite".

Ranije danas, bugarski predsednik Rumen Radev je izdao ukaze za zvanično imenovanje kabineta i zakazivanje jedinstvenih izbora za 9. jun i za Evropski i za nacionalni parlament.

Predstavnici stranke "Postoji takav narod" (ITN) vratili su krajem marta bugarskom predsedniku , treći i poslednji mandat za sastav vlade, koji im je uručio, što je otvarilo put za zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na izborima prošlog aprila, GERB je osvojio 69 poslaničkih mandata, dok je koalicija koju predvodi partija "Nastavljamo promenu " osvojila 64 od ukupno 240 mesta u bugarskom parlamentu i pokušaji da oni formiraju vladu ranije su propali.

Prvi mandat Radev je poverio koaliciji GERB-SDS, ali ona nije formirala vladu – mandatarka Marija Gabrijel je odustala i vratila mandat.

Drugi mandat za sastav vlade poveren je Nikolaju Denkovu, kandidatu za premijera koga je predložila druga po snazi u 49. sazivu Narodnog sobranja snaga – "Nastavljamo promenu - Demokratska Bugarska" ("NP-DB"), ali mandatar je odmah vratio mandat.

Saglasno bugarskom ustavu treći mandat za sastav vlade predsednik poverava nekoj od ostalih parlamentarnih snaga, po svom nahođenju, u roku od sedam dana.

Prema ustavu, ako se ne postigne saglasnost o formiranju vlade, predsednik nakon konsultacija sa poslaničkim grupama imenuje prelaznu vladu, i u roku od 2 meseca raspisuje nove prevremene izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa