Evropa

Prvi benefiti Šengena: Bugarski i rumunski aerodromi uklonili pasoške kontrole za građane EU

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

13:27

Prvi benefiti Šengena: Bugarski i rumunski aerodromi uklonili pasoške kontrole za građane EU
Prvi benefiti Šengena: Bugarski i rumunski aerodromi uklonili pasoške kontrole za građane EU - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija i Bugarska ušle su danas u šengenski prostor sa vazdušnim i morskim granicama, a na aerodromima u Sofiji i u Bukureštu u uklonjeni su punktovi za pasošku kontrolu putnika koji odlaze ili stižu iz zemalja članica Evropske unije.

Odluku o delimičnom pristupanju Bugarske i Rumunije Šengenu doneo je Savet EU krajem 2023. godine, kada se Austrija usporotivila njihovom punom pristupanju ukazavši da ove dve zemlje moraju da učine više kako bi sprečile nezakonitu imigraciju, prenosi Rojters.

"Ovo je veoma lepo dostignuće za Bugarsku, koje nama Bugarima olakšava posao. Osećamo se kao Evropljani, to je veoma važna stvar, a i putovanje je mnogo lepše, bez provera", rekao je Minčo Jurukov, putnik iz Berlina.

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

Ministar unutrašnjih poslova u odlazećoj bugarskoj vladi Kalin Stojanov, rekao je danas novinarima da bi do kraja ove godine Bugarska trebalo da postane punopravna članica Šengenske zone, što znači da će granični kontrolni punktovi na autoputevima i na železnici biti uklonjeni i za ljude i za robu.

Rumunski premijer Marsel Čolaku je izjavio da njegova zemlja očekuje da će ove godine završiti pregovore o kopnenim granicama.

Šengen posle 13 godina

Rumunija i Bugarska od danas ulaze u šengenski prostor sa vazdušnim i morskim granicama, na osnovu odluke Saveta EU iz decembra 2023. godine.

Razlog za delimično pristupanje je veto koji je nametnula Austrija, jedina članica EU koja je izrazila primedbe, vođena strahom od priliva azilanata, prenosi bugarska agencija BTA.

Ulaskom Bugarske i Rumunije, šengenski prostor, stvoren 1985. godine, sada će imati 29 članica - 25 od 27 država članica EU, kao i Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Evropska komisija je pozdravila pristupanje dve zemlje šengenskom prostoru, a predsednica EK Ursula fon der Lajen nazvala je to "velikim uspehom".

"Pozdravljam ukidanje unutrašnje kontrole vazdušnih i morskih granica. Ovo je veliki uspeh za obe zemlje. I takođe istorijski trenutak za šengenski prostor, najveće područje slobodnog kretanja na svetu. Zajedno gradimo jaču i ujedinjeniju Evropu za sve naše građane", rekla je predsednica EK.

Sledeći korak je uklanjanje kontrola i na unutrašnjim kopnenim granicama.

"Rasprava u Savetu će se nastaviti ove godine. Obećavam da će to biti prioritet do kraja mog mandata", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Savet EU moraće da usvoji odluku da odredi datum od koga će biti ukinuta kontrola unutrašnjih kopnenih granica između Bugarske, Rumunije i ostalih zemalja šengenskog prostora, napominje rumunska agencija Ađerpres.

Evropska komisija je od 2011. godine u evaluacionim izveštajima potvrdila da su Bugarska i Rumunija ispunile sve uslove za punopravno članstvo u šengenskom prostoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa